Podcast "De stand van de stad": waar staat Antwerpen na zes jaar burgemeester De Wever?

In de nieuwe podcastreeks “De stand van de stad” lopen Jan Holderbeke en Gunter Joossen met de microfoon in de hand rond in de vijf Vlaamse provinciehoofdplaatsen. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen peilden ze naar wat er leeft en op het spel staat in Antwerpen, Gent, Leuven, Brugge en Hasselt. Ze spraken met alle lijsttrekkers, ervaringsdeskundigen, experts en gewone inwoners. Aflevering één gaat over Antwerpen. Waar staat 't Stad, na zes jaar burgemeester Bart De Wever op 't Schoon Verdiep? 

Hoe kan het anders? Antwerpen, de grootste Belgische stad, de stad waar de partijen het liefst hun kopstukken naartoe sturen, de stad waar alles net iets vroeger gebeurt dan op de parking, zoals Antwerpenaars de rest van Vlaanderen noemen.

Iedereen wil weten hoe de stembusslag in Antwerpen zal uitdraaien. Het zal ook veel zeggen over die volgende verkiezingen, de Vlaamse en federale, in mei volgend jaar. Dat de N-VA in Antwerpen de grootste partij blijft, daar twijfelt niemand aan. Of de huidige centrumrechtse meerderheid overeind blijft, dat wordt al heel wat minder duidelijk. Zeker ook omdat niemand weet in wiens richting de volgende lading modder wordt geslingerd.

We maken de politieke balans op, en eerst onderzoeken we welke thema’s de Antwerpenaren beroeren. 

Burgemeester De Wever gaat er prat op dat de helft van de Vlaamse bouwkranen in Antwerpen staan. Maar die woningen, zijn die niet vooral voor de rijken? En alle wegenwerken bijeen,  zorgen die niet voor het grootste verkeersinfarct ooit? Wat met de politie? Moet die met militaire middelen de internationale drugsmaffia te lijf, of moet die in de wijken met de mensen gaan praten om te weten wat er leeft? Al die discussies over joden, berbers of moslims, waar gaan die landen?

Meest gelezen