Demir over armoede: "Sociale rechten moeten tegen mei automatisch worden toegekend"

Zuhal Demir (N-VA) wil dat tegen het einde van de legislatuur sociale rechten zoals uitkeringen automatisch worden toegekend. Dat zegt ze in "De Ochtend" op Radio 1, na de "Pano"-reportage "Armoede Vlaanderen: vijf jaar later". Het gaat vooral over uitkeringen in verband met gezondheidszorg. Want volgens de staatssecretaris voor Armoedebestrijding weten veel mensen niet waar ze recht op hebben. 

Uit een "Pano"-reportage gisteren bleek dat de ambities van de regeringen om de armoede aan te pakken niet omgezet worden in resultaten. Staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) vindt de ambities in het regeerakkoord onhaalbaar.

"Anderhalf jaar geleden heb ik het signaal gegeven dat het tempo niet hoog genoeg lag." Demir spreekt specifiek over de minimumuitkeringen. In het regeerakkoord staat dat die moeten worden opgetrokken tot de Europese armoedegrens. Dat is niet meer haalbaar, maakte Demir eerder duidelijk. "Met het zomerakkoord van 2017 heb ik nog 100 miljoen kunnen recupereren voor die uitkeringen. Niet voldoende, weliswaar."

"Maar geld alleen zal het niet oplossen. Er is ook begeleiding voor budgetbeheer nodig", vindt Demir. "In Leuven hebben we een pilootproject uitgevoerd met alleenstaande vrouwen in armoede, met budgettaire en psychologische begeleiding." Demir maakte eerder al duidelijk dat een "totaalaanpak" voor haar aangewezen is.

Toch heeft Demir nog ambities voor het einde van de legislatuur. "Sociale rechten moeten automatisch worden toegekend", want "mensen weten niet waar ze recht op hebben", zegt de staatssecretaris. "Ik hoop dat we dit er tegen het eind van deze legislatuur, in mei, nog doorkrijgen." Demir werkt vooral aan automatische uitkeringen in verband met gezondheidszorg. 

Sociale rechten moeten automatisch worden toegekend, want mensen weten niet waar ze recht op hebben

Zuhal Demir, staatssecretaris voor Armoedebestrijding (N-VA)

Eén minister voor Armoedebestrijding: "Geen slecht idee"

"Ik heb voor Armoedebestrijding maar een coördinerende rol, met maar een minimumbudgetje van zes, zeven miljoen. Daar kan ik de armoede niet mee oplossen", klinkt Demir onmachtig. "Ik moet altijd aankloppen bij collega's. Ik heb een voorstel gedaan voor een schuldenplan, maar ik kan dat niet alleen naar de ministerraad brengen", speelt Demir de hete aardappel door. 

Is het beleid dan te versnipperd? Zou één minister van Armoede niet efficiënter zijn? "Dat zou ik geen slecht idee vinden. Ook voor de beleidsmakers is de versnippering frustrerend", zegt Demir.  

Anderzijds neemt ze haar Vlaamse collega Homans in bescherming over de 1 euro-maaltijden. Het Netwerk tegen Armoede zei dat die maatregel "niet werkt". "Ik vind dat er vaak denigrerend wordt gedaan over die maatregel, ook al is ze interdaad niet structureel."

Beluister hieronder het volledige interview met Zuhal Demir, in "De Ochtend" op Radio 1: 

Homans: "Investering in huisvesting historisch hoog"

Minister Homans was voorlopig niet bereikbaar voor een reactie. De minister tweet wel dat de investeringen in huisvesting hoger zijn dan de vorige legislatuur: "Deze legislatuur zijn de investeringen historisch hoog; 53% meer ivm 2009-2014! 3,8 miljard!"

Meest gelezen