Duizenden Filipijnen geëvacueerd in afwachting van de zwaarste tyfoon van het jaar

Op het eiland Luzon, in het noorden van de Filipijnen, zijn al duizenden mensen geëvacueerd in afwachting van de zware tyfoon Mangkhut. Zowat tien miljoen mensen zijn volgens de autoriteiten bedreigd.

Volgens de recentste berekeningen wordt de tyfoon Mangkhut zaterdagochtend vroeg verwacht. Het Filipijnse weeragentschap spreekt van de krachtigste tropische storm van het jaar met windsnelheden tot 205 km/u. Bovendien is er hoog risico voor ernstige overstromingen in de noordelijke provincie Cagayan, waar de rijst- en maïsoogst begonnen is. De regering vroeg al aan de boeren om snel te oogsten om het ergste te vermijden. Het land kampt al met een tekort aan rijst.

Meerdere tyfoons per jaar

De Filipijnen krijgen jaarlijks te maken met meerdere tyfoons. Daarbij vallen vaak doden en het leidt ook tot armoede bij miljoenen mensen. In 2013 werd het land getroffen door de tyfoon Haiyan. Toen kwamen gigantische golven aan land, die vergelijkbaar zijn met een tsunami. De ramp kostte aan meer dan 6.000 mensen het leven. Meer dan 1.000 mensen zijn nog altijd vermist.

Grote dreiging voor Hongkong

Ook Hongkong zet zich schrap voor tyfoon Mangkhut. De tropische storm zou daar pas zondag aankomen, maar de autoriteiten zijn al nu begonnen met de bevolking voor te bereiden. Het Chinese stadsbestuur hield een extra overleg, waar de minister van Veiligheid aan deelnam. Het meteorologisch instituut spreekt van een "aanzienlijke bedreiging".

De Belgische luchtvaartmaatschappij Air Belgium heeft haar vlucht naar Hongkong op zondag geannuleerd.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen