Gents "torentje van Pisa" blijft schuin staan, ook na heropbouw

Er is een oplossing voor de Gentse toren van Pisa, beter bekend als De Peperbus. Dat is een torentje van bijna 360 jaar oud aan de Isabellakaai. Het is een restant van de voormalige stadsomwalling. Jarenlang stond het torentje gevaarlijk scheef. Maar nu is er een oplossing: afbreken en heropbouwen. Maar ze zijn niet van plan om de toren weer recht te zetten.

De Peperbus maakt al bijna 360 jaar deel uit van het Gentse straatbeeld. Door verwaarlozing ging de toren steeds schever staan en dreigt hij om te vallen.  Bezorgde burgers verenigden zich in de actiegroep 'Red de Peperbus' en ijverden voor een snelle restauratie.

Evert Vandenberghe van de actiegroep is niet helemaal tevreden met de manier de stad het monumentje wil restaureren.  “Afbreken is altijd slecht. Dat getuigt van een heel slecht erfgoedbeleid. Als je het torentje opnieuw opbouwt, dan wordt het een replica. Dat is jammer. Aan de andere kant is schuin opbouwen ook wel goed. Op die manier wordt het in de historische staat hersteld. Al weet ik zeker dat je de toren ook kan verstevigen in plaats van af te breken.”

Meest gelezen