Gevangenissen nu officiële steundienst van OCAD in strijd tegen extremisme in gevangenissen

Er komt een betere informatie-uitwisseling tussen OCAD, de dienst die het dreigingsniveau in ons land bepaalt, en de gevangenissen in de strijd tegen extremisme en radicalisering in de gevangenissen. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws. 

Gisteren werd er een Koninklijk Besluit gepubliceerd waarin staat dat de gevangenissen nu een officiële steundienst zijn van het OCAD, het Orgaan voor de Dreigingsanalyse in ons land.

Concreet zal OCAD een contactpersoon krijgen voor het gevangeniswezen en zal er in elke gevangenis een aanspreekpunt aangesteld worden. Zo zal het volgens het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gemakkelijker worden om zaken te delen en de dreiging van gedetineerden beter in te schalen. De aanspreekpunten in de gevangenissen zullen ook een veiligheidsmachtiging krijgen zodat ze toegang krijgen tot bepaalde belangrijke informatie. 

Op die manier wil men het extremisme en de radicalisering in de gevangenissen beter proberen op te volgen. 

Eerder was er even sprake dat er een aparte inlichtingendienst opgericht zou worden, speciaal gericht op de gevangenissen. Maar die komt er dus niet. "Dan zouden we weer met een parallel circuit werken, nu is er één dienst die alle informatie verzamelt."

Meest gelezen