Greenyard heeft oorzaak listeriabesmetting gevonden

Het Belgische fruit- en groentebedrijf Greenyard heeft de oorzaak van de listeriabesmetting in zijn Hongaarse fabriek gevonden. De fabriek kan binnenkort weer open.

Begin juli maakte het Europese voedselagentschap bekend dat er de voorbije jaren in Europa 9 mensen overleden waren door een type van de listeriabacterie dat ook in de Hongaarse fabriek van Greenyard werd teruggevonden. Nog eens 38 mensen waren ziek geworden in de afgelopen drie jaar. Volgens Greenyard was er geen causaal verband tussen de fabriek en de overlijdens. Maar uit voorzorg werden diepvriesgroenten uit 80 landen teruggeroepen en werd de Hongaarse fabriek gesloten.

Na een grondig onderzoek heeft Greenyard de oorzaak van de besmetting gevonden.  De bacterie zat in een vriestunnel die ondanks reiniging en desinfectie telkens terugkwam. Het bedrijf heeft de vriestunnel verwijderd en de fabriek kan binnenkort weer open.

Volgens Greenyard blijven de kosten voor de tijdelijke sluiting van de vestiging en de massale terugroepactie onder controle. De financiële impact blijft geraamd op 30 miljoen euro.

Meest gelezen