Eurovision Song Contest Tel Aviv 2019  © EBU

Eurovisiesongfestival 2019 vindt plaats in Tel Aviv

Het Eurovisiesongfestival vindt volgend jaar plaats in Tel Aviv, de tweede grootste stad van Israël.  Tel Aviv kreeg de voorkeur boven Jeruzalem dat ook in de race was. 

In mei vorig jaar won de Israëlische zangeres Netta het Eurovisiesongfestival in Portugal met haar song "Toy". Daarom is Israël gastland voor de volgende wedstrijd. Waar en wanneer het Eurovisiesongfestival juist plaatsvindt, maakte de organisatie vandaag bekend. 

Netta van Israël zingt "Toy" in Lissabon.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

De halve finales van het Eurovisiesongfestival vinden plaats op dinsdag 14 en donderdag 16 mei. De uiteindelijke finalisten komen op zaterdag 18 mei samen. De internationaal bekeken wedstrijd speelt zich af in het Tel Aviv Concention Center.

Ondanks de poging om het Eurovisiesongfestival in Israël te boycotten, vindt het festival dus toch in Tel Aviv plaats. Afgelopen zaterdag richtten tientallen bekende zangers en acteurs uit de cultuurwereld zich tegen de organisatie van het festival. Zij vinden dat Israël de mensenrechten van de Palestijnen schendt.

Tot de ondertekenaars behoren Roger Waters (een van de oprichters van Pink Floyd), muzikant Brian Eno, actrice Julie Christie en de filmmakers Aki Kaurismäki en Mike Leigh.

Er zijn ook heel wat ondertekenaars uit ons land, onder anderen de muzikanten Daan, Raymond Van het Groenewoud, Helmut Lotti en Stef Kamil Carlens, actrice Marijke Pinoy, acteur Chokri Ben Chikha en schrijvers Charles Ducal, Fikry El Azzouzi en Erik Vlaminck.

Meest gelezen