Johan Harstad wint Europese Literatuurprijs

Niet alleen Harstad, maar ook zijn Nederlandse vertalers Edith Koenders en Paula Stevens krijgen de prijs. Op 31 oktober incasseert Harstad 10.000 euro, de vertalers elk 5000. Het is al de 8e editie van de Nederlandse prijs voor vertaald Europees werk. Anna Enquist was juryvoorzitter. Vorige winnaars waren onder meer Sandro Veronesi en Julian Barnes 

"Max, Mischa & het Tet-offensief" speelt zich af in de jaren 70 in Stavanger. Het jonge hoofdpersonage is zo gefascineerd door de Vietnam-oorlog dat hij met zijn vriendjes het Tet-offensief van de Vietcong naspeelt. Ook als hij naar de VS verhuist, blijft Vietnam belangrijk in zijn leven. Het boek telt 1230 bladzijden, en is volgens de jury 'n overrompelende ervaring. 

De Noorse cultschrijver Harstad is 39. Hij brak door met de roman "Buzz Aldrin, waar ben je gebleven?" Voorts schreef hij "Hässelby, Darlah" en "Ambulance", een verhalenbundel. 

Meest gelezen