Bron: Monument MH17

Kwart van bomen in herdenkingsbos MH17 is gestorven

In Nederland zijn bijna 80 van de 298 bomen die geplant zijn ter herdenking van de slachtoffers van de vliegramp met de MH17 al dood. Dat meldt de stichting Monument MH17.

Wat precies de oorzaak is van de massale sterfte van de bomen moet nog grondig worden onderzocht. Maar volgens de coördinator van de stichting Monument MH17 zitten er "verdichte lagen" in de bodem, waardoor water en wortels moeizaam doordringen. De bomen kunnen zo niet voldoende water en voedingstoffen opnemen, waardoor ze doodgaan.

Nabestaanden op de hoogte

De stichting had dit voorjaar de nabestaanden van de betreffende bomen al op de hoogte gebracht. In een gesprek met de Nederlandse NH Radio sprak coördinator Sjaak de Ligt van moelijke gesprekken: "Mensen vereenzelvigen zich met de boom", zegt de Ligt. "Maar we hebben hen vanaf het begin gewaarschuwd dat we werken met levend materiaal en dat er dus kans is dat dat doodgaat. Uiteindelijk is iedereen ook dankbaar dat ze op de hoogte worden gehouden door Stichting Vliegramp, die het contact met hen heeft", klinkt het.

Bron: Monument MH17

Zoektocht naar een oplossing

De volgende weken wordt er op het terrein wetenschappelijke onderzoek verricht om een oplossing te vinden.

Het Monument MH17 werd op 17 juli 2017, exact drie jaar na de ramp met MH17, officieel geopend. Het ligt op een steenworp van Schiphol. Elk slachtoffer van de vliegramp wordt met een eigen boom herdacht, die voorzien is van een naamplaatje. De 298 bomen vormen samen een groot lint.

Meest gelezen