Leerling huurt man in om met "Casa de Papel"-masker binnen te dringen in Brusselse school om internetvideo te maken

Er zijn twee verdachten opgepakt voor het incident op een Brusselse middelbare school afgelopen maandag waarbij een gemaskerde en gewapende man binnendrong in een klaslokaal en er de leerlingen bedreigde. Het gaat om een minderjarige leerling van de bewuste klas en een 22-jarige man. Die laatste werd door de leerling ingehuurd zodat hij er een internetvideo van kon maken. “Dit is misschien bedoeld als grap, maar kan 15 tot 20 jaar cel opleveren”, zegt het parket.

Afgelopen maandag drong een man met een Salvador Dali-masker, bekend van de Netflix-serie Casa de Papel, een middelbare school binnen in het centrum van Brussel. Hij wandelde een klas binnen en bedreigde er de leerlingen met een handvuurwapen. Toen een leraar tussenbeide kwam, sloeg hij op de vlucht.

“Gisterenavond zijn er twee verdachten opgepakt”, zegt Denis Goeman van het parket van Brussel. “Het gaat om een 15-jarige leerling uit de klas en een 22-jarige man. De meerderjarige is een gekend figuur op sociale media. Hij werd door de minderjarige leerling benaderd om een stunt uit te halen en er een internetvideo van te maken. Ze gingen het masker halen en de leerling wilde de hele scène filmen met zijn gsm en nadien online plaatsen.”

Het parket kan niet lachen met de feiten en zegt dat beide verdachten een serieuze straf riskeren. “Alles hangt af van de uiteindelijke kwalificatie die hier aan zal worden gegeven, maar de feiten kunnen worden geïnterpreteerd als een gewapende diefstal met geweld en bedreigingen, in bende, op kwetsbare personen. De straf kan theoretisch oplopen tot 15 of zelfs 20 jaar cel.”

De twee verdachten werden vanmorgen na hun verhoor ter beschikking gesteld van het parket. “Er zal binnen de 48 uur een beslissing worden genomen in beide dossiers”, zegt Goeman. Inmiddels werd ook het wapen teruggevonden. Volgens het parket ging het om een loodjespistool.

Meest gelezen