Meer dan 18 miljoen nieuwe kankerdiagnoses in 2018

Dit jaar zullen wereldwijd 18,1 miljoen mensen te horen krijgen dat ze kanker hebben. 9,6 miljoen mensen zullen dit jaar aan kanker overlijden. De cijfers zijn schattingen van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties. Voor ons land gaat het om zo’n 72.000 nieuwe diagnoses.

Het aantal nieuwe gevallen van kanker stijgt ieder jaar. Dat komt omdat we met steeds meer mensen op aarde zijn en omdat we tegelijk ook alsmaar ouder worden. Door economische en sociale ontwikkelingen veranderen ook de risico's op kanker waaraan we worden blootgesteld, zoals vervuiling, roken en drinken. Zo is er in groeilanden een verschuiving van kankers die gelinkt zijn aan armoede naar welvaartskankers.

De meest voorkomende kankers wereldwijd zijn long-en borstkanker. Longkanker is ook de meest dodelijke kanker, hij vertegenwoordigt bijna 20 procent van alle kankerdoden. Verontrustend is ook het stijgende aantal gevallen van longkanker bij vrouwen. IARC roept op om werk te blijven maken van rookpreventie.

Bij vrouwen blijft borstkanker de meest voorkomende kanker, goed voor een kwart van de nieuwe diagnoses.

Wereldwijd krijgt 1 man op de 5 en 1 vrouw op de 6 ooit kanker. Bij de mannen sterft 1 op de 8 aan de ziekte, bij de vrouwen 1 op de 11.

Meest gelezen