Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Mysterie: China's bekendste actrice is al meer dan 2 maanden spoorloos

Meer dan 2 maanden is ze al spoorloos, de Chinese superster Fan Bingbing. Sinds begin juli is ze niet meer in het openbaar verschenen en liggen haar sociale media accounts stil. In China is ze bekend als actrice, zangeres en stijlicoon, het Westen kent haar als actrice in "X-men".  

De 36-jarige Fan Bingbing is in China een absolute superster: ze speelde in ontelbare films en televisieseries, zong een album bij elkaar en treedt regelmatig op als jurylid tijdens Chinese talentenshows. Op filmpremières en rode lopers showt ze gedurfde creaties van Chinese couturiers. Sinds 2013 is ze onafgebroken de best betaalde actrice in China.  

Haar populariteit reikt intussen tot ver buiten China en in 2014 wordt ze gecast in de actiefilm X-men, een slimme zet van Hollywood en goed voor miljoenen extra opbrengsten in China. Westerse couturiers als  Vuitton, Versace en Dior staan te dringen om haar te kleden. Ze wordt uitgenodigd op de eerste rij van modeshows in Milaan en New York en is een graag geziene gast op het Filmfestival van Cannes.    

Op de wereldpremière van "X-men: Days of Future Past" in New York in 2014

Yin-yangcontracten

Maar een eerste barst in haar gouden imago komt er in mei, wanneer een  presentator van de Chinese staatstelevisie foto's van twee contracten post die Fan zou hebben afgesloten voor een nieuwe film. Op een ervan, het "officiële contract" staat een gage van anderhalf miljoen dollar, op een ander "geheim contract" staat een bedrag van bijna 8 miljoen. Yin-yangcontracten - "yang" voor het deel in het wit, "yin" het deel in het zwart - zijn een wijdverspreide praktijk in China.  

Fan Bingbing ontkent de aantijgingen maar de belastingdiensten openen een onderzoek.  De Chinese overheid, die de film- en televisiesector nog altijd stevig in haar greep heeft, voert een maatregel in die salarissen van acteurs en actrices bevriest op 40 procent van de productiekosten. Acteurs met een hoofdrol mogen maximum 70 procent van de loonkost van de hele cast verdienen. "De geldzucht van sommige sterren" staat er in het begeleidende persbericht "verblindt en misleidt de Chinese jeugd".  

0 procent "sociale verantwoordelijkheid"

Op 1 juli bezoekt Fan Binbing nog onder veel belangstelling van de paparazzi een kinderziekenhuis, maar daarna wordt het ijzig stil, ook op haar Chinese sociale media accounts - waar ze meer dan 60 miljoen volgers heeft. Op Twitter dateert haar laatste bericht van 1 juni. Zelfs de vraag "Waar is Fan Binbing?" wordt taboe op de zwaar gecensureerde Chinese sociale media.   

Verontrustend nieuws is er op 10 september. Op die dag verschijnt "Het sociale verantwoordelijkheidsrapport van China's film- en televisiesterren", een  jaarlijks rapport van de overheid dat Chinese sterren rangschikt volgens de bijdrage die ze leveren tot de maatschappij. De hoogst gerangschikte acteur, de hoofdrolspeler in een sociaal drama over leukemiepatiënten, haalt 78 procent, Fan Bingbing eindigt tot ontstelling van haar vele fans als laatste met 0 procent.  

Zwarte lijst

Intussen twijfelt niemand er nog aan dat Fan op een zwarte lijst is terechtgekomen en mogelijk wordt vastgehouden op een geheime locatie, ook al is er nog geen officiële aanklacht tegen haar verschenen. Veel dissidenten of in ongenade gevallen functionarissen ondergingen hetzelfde lot. Vaak eindigt zo'n periode met een openbare schuldbekentenis op televisie, gevolgd door een gevangenisstraf.  

Ook in Hollywood krabben filmproducenten zich in het haar: Fan Bingbing zou binnenkort meespelen in "355" een blockbuster met Marion Cotillard, Penélope Cruz en Lupita Nyong'o. Alle actrices verschenen in mei nog samen op de rode loper in Cannes. Ook topmerken als De Beers en Mercedes weten niet waar hun uithangbord is gebleven. 

Op 16 september wordt Fan Binbing 37. Exact een jaar geleden kreeg ze op haar opulente verjaardagsfeest een huwelijksaanzoek, het filmpje van dat evenement ging in heel China viraal. Dit jaar viert ze wellicht heel wat soberder.   

Fan Bingbing met Marion Cotillard, Jessica Chastain, Penelope Cruz and Lupita Nyong'o op het Filmfestival van Cannes, net voor haar verdwijning.

Meest gelezen