Video player inladen...

Arbeidsauditeur start onderzoek naar kunstenaar Jan Fabre

Het parket van de arbeidsauditeur van Antwerpen start een onderzoek naar kunstenaar Jan Fabre. In een open brief getuigen 20 (ex)-werknemers en stagiairs van dansgezelschap Troubleyn over grensoverschrijdend gedrag. 

“In en rond de repetitiezaal van Troubleyn is vernedering dagelijkse kost”, zo getuigen 20 werknemers, ex-werknemers en stagiairs tégen kunstenaar Jan Fabre in een open brief. Daarin stellen ze dat Fabre zich schuldig maakt aan vernederingen, pesterijen en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

En die open brief krijgt nu ook een gerechtelijk staartje. Het arbeidsauditoraat van Antwerpen is een onderzoek gestart naar de kunstenaar en het theatergezelschap Troubleyn. "In overleg met het parket van de procureur des konings hebben we beslist om een onderzoek op te starten naar geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk," zegt Pieter Wyckaert van het arbeidsauditoraat. "We gaan de inhoud van de open brief verder analyseren en een opdracht geven aan de inspectie- of politiediensten om dat voor ons verder onderzoeken."

Het arbeidsauditoraat behandelt de zaak omdat het gaat om feiten die mogelijk hebben plaatsgevonden op de werkvloer. "Alles wat werkgerelateerd is, is in de eerste plaats onze taak om dat te onderzoeken," laat Wyckaert nog weten. 

Meest gelezen