Videospeler inladen...

Proces over vaderschap Delphine Boël gestart in beroep

De advocaten van Delphine Boël, koning Albert en Jacques Boël hebben hun eerste pleidooien gehouden voor het Brusselse Hof van Beroep, over wie de wettelijke vader is van Delphine Boël. Delphine en haar moeder waren op de zitting, koning Albert en Jacques Boël niet.

Al vijf jaar, sinds 2013, voert Delphine een juridische strijd om erkend te worden als kind van koning Albert. Haar moeder had jarenlang een verhouding met koning Albert. Op dit moment is Delphines wettelijke vader nog Jacques Boël.

Wettelijke vader, zonder biologische band

Anderhalf jaar geleden oordeelde de familierechtbank ook dat Jacques Boël de wettelijke vader blijft, al weten we uit een vrijwillige DNA-test dat hij niet haar biologische vader is. Maar de rechtbank oordeelde dat hij zich altijd heeft gedragen als haar vader: ze draagt zijn naam, en groeide op in zijn gezin.

Delphine ging tegen die uitspraak in beroep. De pleidooien van dat beroep zijn vanmiddag gestart, een week vroeger dan voorzien.

Eerst vaderschap Jacques Boël ontkennen

In april was Delphine ook al naar de rechtbank getrokken, om in afwachting van het proces in beroep een DNA-test van koning Albert te eisen. Omdat de beroepsprocedure lang zou kunnen aanslepen en de betrokkenen al op leeftijd zijn. Koning Albert is intussen 84, Jacques Boel is er 89. Maar de rechtbank ging daar niet op in.

Vandaag zou er alleen gepleit zijn over de ontkenning van het vaderschap van Jacques Boël, en nog niet over het mogelijke vaderschap van koning Albert. Pas als een rechtbank beslist dat Jacques Boël niet Delphines wettelijke vader is, kan de er gepleit worden over wie haar wettelijke vader dan wél is.

Naar de rechtbank tegen discriminatie

Delphine haalt als reden voor haar juridische stappen aan, dat zij en haar gezin slachtoffer zijn van discriminatie. Sinds ze bekend geworden is in 1999 als ‘onwettige dochter van koning Albert’ hebben bedrijven en organisaties haar geweigerd als kunstenares, en staat ze bij banken op een ‘zwarte lijst’, waardoor die haar weigeren als klant.

De rechtbank heeft een maand tot anderhalve maand voor haar oordeel. Pas ten vroegste in oktober kennen we de volgende stap in het proces van Delphine Boël, om erkend te worden als kind van koning Albert.

Meest gelezen