Videospeler inladen...

Pussy Riot-activist die tijdens WK Voetbal het veld opliep, mogelijk vergiftigd in Moskou

Pjotr Verzilov, kunstenaar, uitgever en spreekbuis van de Russische protestbeweging Pussy Riot, ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis in Moskou. Verzilov trok wereldwijd de aandacht door tijdens de finale van het WK Voetbal het veld te bestormen, uit protest tegen het beleid van Vladimir Poetin. Zijn familie vreest dat hij vergiftigd is.

Verzilov werd eergisteravond onwel na een proces in de rechtbank tegen zijn vriendin Veronika Nikoelsjina. Het nieuws werd gisteravond pas verspreid via Russische nieuwssites, waaronder Meduza, een onafhankelijk medium. "Eerst verloor hij zijn gezichtsvermogen, dan zijn spraakvermogen en zijn mobiliteit", vertelde Nikoelsjina, ook lid van Pussy Riot.

Eerst verloor hij zijn gezichtsvermogen, dan zijn spraakvermogen en zijn mobiliteit

"Aan de ambulanciers kon hij nog kwijt dat hij niets speciaals had gegeten of ingenomen, maar daarna ging zijn toestand snel achteruit", zegt Nikoelsjina. "In de ambulance begon hij te raaskallen en even later herkende hij mij zelfs niet meer."

Volgens Nikoelsjina wordt Verzilov behandeld op de toxicologie-afdeling van een ziekenhuis in Moskou. Maar daar willen de dokters niets kwijt over zijn toestand. 

Stunt tijdens WK-finale

Pjotr Verzilov zat deze zomer een celstraf van 15 dagen uit voor zijn protestactie tijdens het WK voetbal. Samen met Nikoelsjina en nog twee Pussy Riot-leden slaagde hij erin om de finale van het WK, de match tussen Frankrijk en Kroatië, even te onderbreken. Zij deden dat in politie-uniform, om te protesteren tegen de buitensporige macht van de Russische politie.

Verzilov is nog altijd getrouwd met Nadezjda Tolokonnikova, het bekendste boegbeeld van Pussy Riot. Hij is ook kunstenaar en uitgever van Mediazona, een algemene nieuwssite met speciale aandacht voor schendingen van mensenrechten in Rusland.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Meest gelezen