Videospeler inladen...

Cabinepersoneel Ryanair voert actie op 28 september: "Grootste staking ooit bij luchtvaart­maatschappij"

Het cabinepersoneel van de Ierse lagekosten­maatschappij Ryanair voert actie op vrijdag 28 september, en dat in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. Dat hebben de vakbonden laten weten. Mogelijk sluiten de piloten en nog meer landen zich bij de actie aan. Het zou gaan om de grootste staking die ooit bij Ryanair heeft plaatsgevonden.     

De vakbonden in verschillende Europese landen liggen al langer op ramkoers met de lowcostmaatschappij. Op 10 augustus was er een staking in ons land waarbij tientallen vluchten werden geschrapt in de luchthavens van Charleroi en Zaventem. De bonden proberen al maanden om de verschillende nationale sociale wetgevingen te laten toepassen in de landen waar Rynair actief is en niet enkel de Ierse wetgeving (in ons land zijn de personeelsleden enkel aangesloten bij de Landelijke Bediendencentrale).

Ryanair laat in een persbericht weten dat de staking door een kleine minderheid van het cabinepersoneel is uitgelokt en dat ze niet voor chaos zal zorgen.  Ook afgelopen zomer ging het om  beperkte acties die door een kleine groep van cabinepersoneel en piloten zijn gevoerd. De maatschappij maakt zich sterk dat op 28 september het merendeel van het cabinepersoneel op post zal zijn, net zoals bij de vorige stakingen.

Intimidatie

In een communiqué laten de vakbonden weten dat Ryanair blijft volharden in de boosheid. Het bedrijf negeert de nationale wetten en houdt vast aan een cultuur van pesterijen. Personeel dat heeft deelgenomen aan vorige acties heeft volgens de vakbonden intimiderende brieven en memos gekregen waarin gedreigd wordt met jobverlies of het sluiten van vestigingen. De bonden roepen de aandeelhouders op om tijdens de volgende jaarlijkse bijeenkomst van 20 september te handelen en een omslag te realiseren: "We willen respect voor het lokale recht en de lokale contracten en we zullen niet terugkrabbelen voor deze eisen zijn ingewilligd". 

En mijn ticket?

Als je op 28 september een vlucht hebt bij Ryanair die geschrapt is, moet je daar minstens 14 dagen op voorhand van verwittigd worden. Als dat niet het geval is, heb je in principe recht op een schadevergoeding. Ryanair heeft die in het verleden wel geweigerd om te betalen.  Daarop is Test Aankoop met 50 dossiers naar de vrederechter gestapt. Een uitspraak is er nog niet maar Simon November van Test Aankoop heeft vertrouwen in de afloop: "Als de vrederechter ons gelijk geeft, zullen we met Ryanair rond de tafel gaan zitten voor een compensatie voor iedereen die te laat is verwittigd."

In ieder geval heeft de reiziger bij een geschrapte vlucht het recht op een terugbetaling of een herboeking.  

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen