Het gezin verbleef tot een paar dagen geleden  in het gesloten terugkeercentrum in Steenokkerzeel.

Servische gezin is vertrokken uit open terugkeerwoning

Het Servische gezin dat een tijdlang in het gesloten centrum van Steenokkerzeel verbleef, is vertrokken uit de open terugkeerwoning in Sint-Gillis-Waas. Dat meldt Sud Presse en bevestigt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Het gezin bestaat uit een vrouw en haar vier kinderen. Ze waren de eersten die werden ondergebracht in de speciale woonunits voor families met kinderen in het gesloten centrum met het oog op hun uitwijzing. Die procedure liep vertraging op, nadat de vrouw een nieuwe asielaanvraag had ingediend voor haar zesjarige dochter. Proceduremisbruik, vond staatssecretaris Francken.

Omdat de repatriëring niet binnen de wettelijk termijn van 28 dagen kon gebeuren, kon het gezin niet langer in het gesloten centrum verblijven. Daarom werden ze begin deze week overgebracht naar een open gezinswoning (FITT). Bedoeling was dat het gezin daar verder zou worden begeleid met het oog op zijn terugkeer, maar intussen hebben de vrouw en haar kinderen dus de benen genomen.

"Tot zover de alternatieven voor detentie", reageert Francken op Twitter. "Nu ondergedoken in de illegaliteit. Zeer slecht voor de psychologische situatie van de kinderen."

Meest gelezen