Videospeler inladen...

Anonieme performer getuigt: "Fabre is als praline met rattenvergif in"

Een anonieme performer getuigt over seksueel grensoverschrijdend gedrag in het theatergezelschap Troubleyn vzw van kunstenaar Jan Fabre. "Fabre is een Belgisch handelsmerk. Net zoals een praline van pakweg Côte d'Or", vertelt ze aan Radio 2. "Maar dan met rattenvergif in. Heel mooi en professioneel langs de buitenkant, maar je wordt er ziek van als je ervan eet."

Het was een heel bewuste keuze om mee te werken aan de open brief die verscheen op de website van Rekto:Verso.  De in totaal 20 performers hebben het over pijnlijke vernederingen, psychologische spelletjes en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

"Ik wil helpen om andere slachtoffers de moed te geven om vrijuit te durven praten. In welke sector dan ook", vertelt de vrouw. "We willen dat onze politici dit geval zwaar onder de loep nemen." Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz liet intussen al weten dat hij het verhaal laat onderzoeken.

Onze plicht

"Fabre heeft er jarenlang voor gekozen om dit misdadige en ziekelijke patroon te gebruiken. Door decoraties en subsidies lijkt hij een respectabele man te zijn. Zou hij die ook gekregen hebben mochten ze dit toen geweten hebben?"

De vrouwen willen dat het overschrijdend gedrag stopt. "We willen geen extra slachtoffers en vinden het onze plicht om dit naar buiten te brengen. Terwijl hij in "Het Journaal" staat te verkondigen dat er bij hem niets aan de hand is, was er in diezelfde periode een nieuw slachtoffer."

Reactie Jan Fabre

Jan Fabre heeft intussen zelf gereageerd met een persbericht. "Ik weet van mezelf dat ik direct kan overkomen als regisseur. Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen psychologisch of seksueel te intimideren of te kwetsen", klinkt het. "Ik zal mijn volledige medewerking verlenen aan het onderzoek. Ik betreur dat deze mediastorm een heel gezelschap meesleurt en een eerlijk proces in de weg staat.”

De vrouw slaat terug. "Hij chanteert ons nu emotioneel door te zeggen dat we het proces in de media willen voeren. We houden hem gewoon een spiegel voor."

Meest gelezen