Videospeler inladen...

Minister Sven Gatz over de zaak-Fabre: "We gaan dit onderzoeken met woord en wederwoord"

"We gaan deze zaak grondig doorlichten", reageert minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) in "De ochtend" op het verhaal dat 20 ex-medewerkers kunstenaar Jan Fabre beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. "Ik erken dat er in bepaalde gezelschappen een meester-leerlingverhouding ontstaat, maar hier lees je letterlijk in de open brief dat er een zwijgcultuur is, en dat baart me zorgen."

Gatz werd een tiental dagen geleden ingelicht over de zaak van vermeend grensoverschrijdend gedrag door Fabre. Hij heeft gepraat met mensen uit de sector. "Ik wilde me vergewissen van wie achter de brief zit en hoe ernstig de zaak is. Twintig mensen is niet niks en de feiten worden gedetailleerd beschreven. Het lijkt ernstig en is ook ernstig."

Ik sluit niet uit dat het gerecht op een gegeven moment in actie schiet

De minister drukt zich voorzichtig uit. "Nogmaals: niemand is schuldig tot het tegendeel bewezen is, maar we gaan dit met de administratie grondig doorlichten (sic.). Organisaties (in dit geval de vzw Troubleyn, het dansgezelschap van Fabre, red.) die door ons gesubsidieerd zijn, moeten het arbeidsrecht toepassen en dat arbeidsrecht vermeldt het element van correct gedrag tussen werkgever en -nemer. Grensoverschrijdend gedrag valt daar wel degelijk juridisch onder. We gaan dit onderzoeken met woord en wederwoord. Ik sluit niet uit -al heb ik geen enkele aanwijzing daarvan- dat het gerecht op een gegeven moment in actie schiet."

"Ik erken dat er in bepaalde gezelschappen een meester-leerlingverhouding ontstaat, maar hier lees je letterlijk in de open brief dat er een zwijgcultuur is, en dat baart me zorgen."

Wangedrag in de culturele sector is niet nieuw. Uit onderzoek dat Gatz gevraagd had in de nasleep van de #metoo-beweging en de zaak rond tv-maker Bart De Pauw bleek dat 1 op de 4 vrouwen slachtoffer is geweest. "Ik begrijp dat lichamelijkheid een belangrijke factor is in de danssector in het algemeen. Maar er zijn natuurlijk grenzen. Wanneer het zo is -en ik druk me voorwaardelijk uit- dat mensen (bij Fabre) geen solodans mochten uitvoeren als ze niet op avances gingen, dan is me dat er ver over." 

Zouden de subsidies met terugwerkende kracht kunnen worden teruggevorderd? Fabres dansgezelschap Troubleyn kreeg een miljoen euro. "Nee, dat laat de wet niet toe. Op dit ogenblik onderzoeken we ook enkel de feiten", benadrukt Gatz.

AUDIO beluister hier het gesprek uit "De Ochtend":

Intussen heeft het parket van Antwerpen laten weten dat ze momenteel overleggen met het arbeidsauditoraat welke stappen ze zullen ondernemen gelet op de inhoud van de brief.

Bekijk hier het item uit het Journaal van 13 uur

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen