Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump beschuldigt Democraten van het overdrijven van de dodentol in Puerto Rico

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt zijn politieke tegenstanders ervan de dodentol in Puerto Rico na de doortocht van twee orkanen vorig jaar te overdrijven. Volgens Trump willen de Democraten daarmee enkel zijn aanpak van de ramp in een slecht daglicht stellen.

Puerto Rico werd vorig jaar kort na elkaar getroffen door twee orkanen, Irma en Maria. Maria was de zwaarste orkaan die het eiland de afgelopen eeuw trof. De ravage was enorm en grote delen van het eiland zaten maanden zonder elektriciteit.

Op vraag van de gouverneur van de regio ging de universiteit van Washington na hoeveel dodelijke slachtoffers er waren gevallen. De onderzoekers berekenden dat er 2.975 directe en indirecte  doden vielen.

Het bekendmaken van dat cijfer heeft de woede van Trump opgeroepen. Volgens hem hebben de Democraten de dodentol opgeblazen "om mij zo slecht mogelijk te maken. "Nadat ik het eiland had verlaten - na de orkaan - waren er 6 tot 18 doden. Dat cijfer werd later niet veel hoger. En nu na een lange tijd beginnen ze te spreken over heel hoge cijfers, zoals 3.000".

Politisering

De Amerikaanse overheid kreeg de laatste maanden veel kritiek over de ontoereikende hulpverlening aan Puerto Rico na de ramp. Maar daar is volgens Trump niets van aan. In een tweet had hij het vorige week over "het ongelooflijke en miskende succes" van het overheidsoptreden.

Met zijn kritiek staat Trump wel alleen. Kopstukken van de Republikeinse partij zoals parlementsvoorzitter Paul Ryan zeggen openlijk dat ze het met hem oneens zijn,  dat ze geen reden hebben om te twijfelen aan het officiële dodencijfer en dat de zaak niet gepolitiseerd mag worden. Het tijdstip van de tweet van Trump komt bovendien heel ongelegen nu de oostkust van de VS zich klaarmaakt voor de orkaan Florence.

Ook burgemeester Carmen Yulin Cruz van San Juan, de hoofdstad van Puerto Rico, maakt zich in een tweet heel kwaad op de president. "Dit is hoe ontkenning na verwaarlozing eruit ziet, mijnheer de president. Uw gebrek aan respect is ontstellend", zegt ze. In een andere tweet noemt ze Trump een waandenker die geen verbinding meer heeft met de realiteit.

Meest gelezen