Robert Henno

Voor het eerst sinds 1985 weer Afrikaanse varkenspest in ons land

In de provincie Luxemburg is bij 2 everzwijnen Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Dat bevestigt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV).  Het is de eerste keer in ruim 30 jaar dat de besmettelijke ziekte opduikt in ons land. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) maakt zich zorgen, en wil dat everzwijnen gecontroleerd worden afgeschoten.

De Afrikaanse varkenspest is vastgesteld bij 2 everzwijnen die dood werden aangetroffen in een bos in de gemeente Etalle. Het gaat om een zeer besmettelijke en voor alle varkenssoorten dodelijk virus dat zich makkelijk verspreid.  Voor mensen is de ziekte ongevaarlijk.

Geen behandeling

Tegen de Afrikaanse varkenspest bestaat er geen behandeling of vaccin. Daarom worden er in de regio van Etalle maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Volgens FAVV- woordvoerder Philippe Houdart hebben de maatregelen vooral betrekking op de jacht en op enkele varkensbedrijven, en blijven ze voorlopig beperkt.  

Oost-Europa

De Afrikaanse varkenspest is al enkele jaren aanwezig in Oost-Europa, waar zowel besmettingen worden vastgesteld bij gekweekte varkens als bij wilde zwijnen. De laatste maanden heeft de ziekte zich meer naar het westen verspreid. De nieuwste besmettingen in Europa zouden het gevolg kunnen zijn van etensresten die door reizigers uit besmette gebieden werden achtergelaten, aldus het FAVV. 

West-Vlaanderen

In 1985 was er in West-Vlaanderen een epidemie van Afrikaanse varkenspest. Die zou toen zijn veroorzaakt door besmet varkensvlees uit Spanje. In totaal werden 12 bedrijven besmet, 185 bedrijven geblokkeerd en moesten 30.000 varkens vernietigd worden. 

"Tikkende tijdbom"

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) heeft in een persbericht gereageerd op de uitbraak. Om er snel het hoofd aan te kunnen bieden, vraagt het ABS "uitdrukkelijk om zonder uitstel over te gaan tot een algemeen afschot van everzwijnen op Belgisch grondgebied", want "alleen zo kan de tikkende tijdbom ontmanteld worden". De organisatie roept alle overheden op om er meteen werk van te maken.   

Meest gelezen