Videospeler inladen...

Voorzitster Jeugdraad na ontslag van leden Schild & Vrienden: "Ze hebben hun spijt betuigd"

De vier leden van Schild & Vrienden die gisteren uit de Vlaamse Jeugdraad werden gezet, hebben hun spijt betuigd en "begrijpen de beslissing". Dat zegt Alexandra Smarandescu, voorzitster van de Jeugdraad in "De Ochtend" op Radio 1. Volgens Smarandescu zal de Jeugdraad in de toekomst "bedachtzamer" omgaan met verkiezingen, al wil ze niet dat de Jeugdraad het werk van "privé-detectives" gaat uitvoeren. 

"Aan de tafel van de Jeugdraad zijn nooit racistische of discriminerende boodschappen verkondigd", maakt de voorzitster van de Jeugdraad hard. Uit de ophefmakende "Pano"-reportage van vorige week woensdag bleek nochtans dat de rechtste beweging Schild & Vrienden probeerde om te "infiltreren" in de Jeugdraad.

Eenmaal werden zelfs 100 valse Braziliaanse accounts ingezet om negatieve recensies te geven op de pagina van de Vlaamse Jeugdraad. Gisteren besliste de adviesraad daarop om de vier verkozenen van Schild & Vrienden te ontslaan.  

"Wij hebben ons gebaseerd op ons huishoudelijk reglement. Enerzijds was er natuurlijk een ernstige imagoschade voor de Jeugdraad. Maar ook het vertrouwen was zoek, toen we te horen kregen met welke intenties zij aan tafel zaten", legt de voorzitster van de Jeugdraad uit. "We konden niet meer doen waar de Vlaamse Jeugdraad voor gemaakt is."

Eerder waren er al geruchten over de bedoelingen van Schild & Vrienden, zegt de voorzitster: "Er waren geruchten, maar we wilden geen bepaalde groep jongeren uitsluiten om deel te nemen aan de verkiezing. Dan zouden we het verwijt krijgen dat we net géén diverse meningen verkondigen." 

Er was een gesprek met de vier leden. "Ze hebben hun spijt betuigd. Ze doen afstand van wat in de “Pano”-reportage te zien was. Ze hebben ook gezegd dat ze zich neerleggen bij de beslissing. Ze begrijpen die beslissing ook", aldus Smarandescu. 

Ze hebben hun spijt betuigd. Ze doen afstand van wat in de “Pano”-reportage te zien was

Alexandra Smarandescu, voorzitster van de Vlaamse Jeugdraad

Verkiezingen

"We gaan voor onszelf de tijd nemen om te beslissen hoe de verkiezing zal verlopen. Dat is niet enkel onze beslissing. Ook de Vlaamse regering heeft zijn zegje", zegt de voorzitster voorzichtig.

Zullen de kandidaten dan grondiger worden gescreend? "We gaan er bedachtzamer mee omgaan in de toekomst. Maar we gaan ons niet tot privé-detectives uitroepen. Daar staan we niet voor."

Beluister hieronder het interview met Alexandra Smarandescu in "De Ochtend" op Radio 1:

Videospeler inladen...

Meest gelezen