Vrijwilligers gezocht om gevangenen te bezoeken in Hasselt

In de gevangenis van Hasselt zullen vrijwilligers binnenkort eenzame gevangenen bezoeken. Er zijn al 15 kandidaten maar het CAW zoekt nog meer kandidaten.

In andere gevangenissen worden al langer vrijwilligers ingeschakeld om gevangenen uit hun isolement te halen. En nu wil CAW-Limburg dat ook in Hasselt uitproberen. "Het is heel belangrijk dat die bezoeken uit vrije wil gebeuren", zegt Peggy Devalck van CAW Limburg. "Voor de eigenwaarde van de gedetineerde is dat erg belangrijk. Meestal is hij of zij verbaasd dat die vrijwilliger dat wil doen en dat verhoogt natuurlijk het zelfvertrouwen."

Thuis of Familie

"Er zijn gedetineerden die nog maar een klein netwerk hebben en die enkel de tv hebben als scherm naar buiten", zegt Ine Goovaerts van CAW Limburg.  Voor hen is het belangrijk om toch nog in contact te komen met de werkelijkheid. Het is niet erg dat dat bijvoorbeeld gebeurt via gesprekken over Familie of Thuis. Onvermijdelijk komen dan ook normen en waarden in die gesprekken naar boven. Op die manier krijgt de gedetineerde de kans om weer verbinding te maken met de maatschappij waar hij later onvermijdelijk weer terecht zal komen."

Meest gelezen