Wat staat er op het spel in Aartselaar?

Een gele doorbraak in Aartselaar was het in 2012, toen N-VA met kopvrouw Sophie De Wit plots het traditioneel sterke blauwe bastion uit de meerderheid kon duwen. De liberalen waren al van 1989 aan de macht in Aartselaar, een gemeente die doorkruist wordt door de A12. Als coalitiepartner werd het kartel SP.A-Groen gekozen, goed voor een krappe meerderheid van 12 op 23 zetels.

De nieuwe burgemeester liet er geen gras over groeien. Als kersverse moeder van een tweeling, breidde De Wit de kinderopvang in haar gemeente flink uit.

Daarna voerde ze enkele belastingverhogingen door, maar die waren volgens haar broodnodig, aangezien Aartselaar een van de goedkoopste gemeenten van de regio was.  

Wat leeft er?


Inwoners van Aartselaar maken zich zorgen over de A12 in hun gemeente. De A12 wordt in de praktijk gebruikt als een halve autosnelweg, maar heeft nog altijd verschillende kruispunten. Er is ook nog te weinig aandacht voor fietsers die de A12 willen kruisen.

Er wordt al lang gesproken over een ombouw van de weg. Er liggen concrete plannen op tafel om de A12 tegen 2022 ter hoogte van Aartselaar lokaal in te graven, zoals dat ook in Boom het geval is. Er komt een nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers, maar er wordt nog een locatie gezocht. De bevolking wacht af omdat die belofte in het verleden al meerdere keren is gemaakt. Ook de plannen voor de sneltram tussen Willebroek en Brussel zijn belangrijk voor Aartselaar, net als de aan te leggen verbindingsweg tussen de A12 en de E19.

De inwoners aan de achterkant van A12 Shopping klagen omdat leveranciers en shoppers een onleefbare situatie veroorzaken. Een groot deel van de bezoekers van A12 Shopping verlaat de site via de poort aan de tractorsluis in de Halfstraat. Een poort die volgens buren gesloten moet zijn, maar steeds openstaat. In de weekends en in de drukste periodes van het jaar passeren er volgens hen ruim vierhonderd auto’s per uur.

De jeugdraad diende samen met de cultuur- en sportraad een memorandum in. Zij vragen extra aandacht voor onder meer ondersteuning, inspraak en infrastructuur. Samen vertegenwoordigen ze zo’n 80 Aartselaarse verenigingen.  Er is dan ook grote nood aan geschikte infrastructuur en ruimte voor sport en cultuur. De site van het oude gemeentemagazijn zou hiervoor gebruikt kunnen worden. Daarnaast mag de gemeente wel rekenen op een nieuwe sportchalet aan de voetbal-en tennisvelden in de Kleistraat, met onder andere 6 nieuwe petanquebanen.

Wie doet het met wie?


De huidige coalitie bestaat uit de N-VA-burgemeester (Sophie De Wit), 4 N-VA-schepenen en 2 SP.A-Groen-schepenen.

In 2012 haalde N-VA 10 zetels en samen met de 2 zetels van SP.A-Groen behaalden ze een krappe meerderheid van 12 op 23. De 2 zetels van het kartel leverde meteen ook 2 schepenen. In 2018 komt N-VA op met maar liefst 12 nieuwe kandidaten die hun eerste stappen zetten in de politiek.

CD&V (1 zetel) en de lokale en onafhankelijke NAP (2 zetels) die in 2012 afzonderlijk deelnamen komen nu samen op als kartel met lijsttrekker Kris Wils.

Grootste uitdager wordt Open VLD, in 2012 nog goed voor 7 zetels. Lijsttrekker wordt Glenn Anné, hij moet Sophie De Wit de burgemeesterssjerp zien te ontfutselen.

Daarnaast is het uitkijken naar wat de huidige coalitiepartners SP.A en Groen afzonderlijk kunnen verwezenlijken. Zij stappen door problemen met de lijstvorming na 12 jaar niet meer samen naar de kiezer.

Meest gelezen