Wat staat er op het spel in Baarle-Hertog?

In grensgemeente Baarle-Hertog zijn het CDK en Forum+ die de meerderheid hebben. N-VA zit er als enige in de oppositie. Maar kunnen ze genoeg zetels kunnen halen om CDK te onttronen? Hete hangijzers in Baarle-Hertog zijn onder andere het drukke verkeer in het centrum en de bouw van een nieuwe school in Zondereigen.

Het centrum wordt steeds drukker en drukker. Dat komt onder andere door de vele vrachtwagens die door het centrum rijden. Daardoor zijn er daar ook dagelijks files. Er wordt gewerkt aan een noordoostelijke randweg rond het centrum van Baarle, maar wanneer die klaar zal zijn is nog niet helemaal duidelijk. De Raad van State moet zich nog buigen over enkele procedures. Maar ook bouwpromotoren lijken hun weg gevonden te hebben. Zij plannen de bouw van veel appartementen en dat brengt ook de nodige drukte met zich mee.

Nieuwe school in Zondereigen

Het gemeentebestuur heeft deze legislatuur een nieuwe school in het centrum van Baarle-Hertog gebouwd. Vrije basisschool De Vlinder nam er vorig jaar haar intrek en ook kinderopvang Stekelbees kreeg er haar eigen plek. Na de schooluren wordt de sportzaal gebruikt door plaatselijke sportverenigingen. Er is ook veel aandacht besteed aan de verkeersveiligheid van de schoolomgeving. En ook in Zondereigen zal er een nieuwe school komen. Die beslissing is vorig jaar gevallen. De plannen zullen dit jaar verder vorm krijgen. Naar verwachting zal het schooljaar op 1 september 2020 kunnen starten in het nieuwe gebouw.

Volgens de oppositie (N-VA) is er echter nog veel werk aan de winkel. De partij vindt het bijvoorbeeld niet kunnen dat de beloofde speelpleintjes voor de jeugd er niet kwamen. Ze klaagt ook het gebrek aan fietspaden op de Molenbaan aan.

Wie doet het met wie?

CDK, de partij van burgemeester Leo van Tilburg en Forum+ hebben de meerderheid. Samen hebben ze 7 van de 11 zetels. Vijf daarvan zijn voor CDK. De overige 2 voor Forum+. Ze vormen een coalitie, N-VA zit als enige partij in de oppositie. Die behaalde tijdens de vorige verkiezingen vier zetels. Het leek er even op dat N-VA Baarle-Hertog & Zondereigen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen de handdoek in de ring zou gooien, maar uiteindelijk komt de partij toch op. Voorzitter Philip Loots wordt de lijsttrekker.

Meest gelezen