Wat staat er op het spel in Balen

De huidige coalitie van CD&V en SP.A lijkt een goed en stabiel huwelijk.  Het is dus niet ondenkbaar dat de twee partijen ook na de verkiezingen samen verder varen.  Als N-VA daar verandering wil in brengen, zal de partij het toch beter moeten doen dan de 8 zetels die ze in 2012 behaalden.

CD&V en burgemeester Johan Leysen bleven na de vorige gemeenteraadsverkiezingen stevig in het zadel. De partij haalde 35% procent van de stemmen en Leysen mocht er een derde ambtstermijn bijdoen. N-VA eindigde op de tweede plaats met bijna 27% procent van de stemmen maar werd buiten de coalitie gehouden. CD&V zette de samenwerking met SP.A, de nummer 3 in Balen, verder.

De gemeente haalde eind vorig jaar het nieuws toen de Olmense Zoo dicht moest. De dieren zouden er niet goed genoeg worden verzorgd. Onbegrijpelijk en onterecht, vond de gemeente. Die ging dan ook bemiddelen om de dierentuin weer open te krijgen. De Olmense Zoo is niet alleen van toeristisch belang met 200.000 bezoekers per jaar, hij heeft ook een sociale functie met veel vrijwilligers. Er kwam een golf van solidariteit op gang en de zoo kreeg opnieuw een vergunning. Afgelopen zomer had het gemeentebestuur dan weer kopzorgen door een reeks brandstichtingen.

Op de fiets naar het werk

Balen heeft geïnvesteerd in fietsveiligheid.  Twee gewestwegen – naar Postel en Leopoldsburg - doorkruisen de gemeente en daar is het nu veilig fietsen door de aanleg van vrijliggende fietspaden.  Die kwamen er ook tussen Olmen en Ham en nu is de weg naar Meerhout aan de beurt.

Zinkproducent Nyrstar is een belangrijke werkgever in Balen maar besliste eerder dit jaar om 120 banen te schrappen.  Het is dan ook geen overbodige luxe dat de gemeente besliste om de jobmogelijkheden uit te breiden door aanleg van extra bedrijventerreinen. 

Leegstand van winkels in het centrum wil Balen aanpakken door bijvoorbeeld grote supermarkten in de rand te weigeren.  Er zijn ook gratis parkeerplaatsen bij gekomen die nieuwe handelaars moeten aantrekken.  De jongeren kunnen zich uitleven in een nieuw jeugdhuis.  Er zijn wat rioleringen vernieuwd – die inhaalbeweging was ook nodig - maar zal het volgende bestuur er verder werk van maken?  Zijn er genoeg woonmogelijkheden voor jong en oud?  Voor senioren kwam er de afgelopen legislatuur alvast een OCMW-woonzorgcentrum bij en er werden service- en assistentieflats gebouwd.  Blijft het landelijke karakter van Balen genoeg behouden ?

Wie doet het met wie?

De huidige coalitie van CD&V en SP.A lijkt een goed en stabiel huwelijk.  Het is dus niet ondenkbaar dat de twee partijen ook na de verkiezingen samen verder varen.  Johan Leysen is opnieuw lijsttrekker bij CD&V en kan wellicht aan zijn vierde termijn als burgemeester beginnen. 

Als N-VA daar verandering wil in brengen, zal de partij - met kopman Geert Mangelschots - het toch beter moeten doen dan de 8 zetels die ze in 2012 behaalden.

Coalitiepartner SP.A stapt naar de kiezer onder de naam SP.A Balen 2025.  Schepen Werner Hens is lijsttrekker. De partij staat met die nieuwe naam open voor verruimers en wil werk maken van een toekomstproject met ideeën van zoveel mogelijk Balenaars.

Meest gelezen