Wat staat er op het spel in Beerse?

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zijn het N-VA en BEERSEplus die samen besturen. De 2 partijen hebben de voorbije jaren geprobeerd om hun stempel te drukken en schuwden controverse niet. Marc Smans (N-VA) is burgemeester en zal ook dit jaar de lijst trekken.

Wat leeft er?


N-VA en BEERSEplus zwaaiden de voorbije jaren de plak in Beerse. In die tijd organiseerde de oppositie een volksraadspleging rond de komst van een nieuw gemeentehuis in het park Tempelhof. Er is veel controverse rond omdat het te duur zou zijn en de locatie slecht gekozen zou zijn. Hoewel drie kwart tegen de komst van het gemeentehuis stemde, drukte de meerderheid de plannen toch door, mits enkele aanpassingen aan de plannen. Als er een nieuwe bewindsploeg aan de macht komt, dan kan de bouw nog altijd tegengehouden worden.

Volgens de oppositie wordt er niet geluisterd naar wat de kiezer wil en zijn enkele beloftes niet ingelost. Het zwaar verkeer uit het dorpscentrum houden was 1 van die beloftes. “De meerderheid staat hier vandaag nog geen stap verder dan het vorige bestuur”, zegt Freddy Smans van CDE-Vlim.be. De meerderheid is daar niet mee akkoord. “Na 20 jaar stilstand hakte de N-VA eindelijk de knoop door voor de omleiding van het zwaar verkeer dat nu dagelijks door Beerse-centrum rijdt. We beslisten om het verkeer langs een volledig vernieuwde en veiligere nieuwe dreef te sturen en zo langs een nieuwe brug over het kanaal.”, zegt Bart Smans van N-VA. Ook de voetpaden en de drugproblematiek zijn niet aangepakt, volgens de oppositiepartijen. 

De voorbije legislatuur heeft de meerderheid wel camera’s met nummerplaatherkenning geplaatst om zo criminelen sneller te kunnen opsporen. Ook werd de personenbelasting verlaagd van 6,5 procent naar 6 procent. 

Wie doet het met wie?


De huidige coalitie wordt gevormd door N-VA en BEERSEplus. Samen hebben ze niet minder dan 14 van de 25 zetels en een meer dan comfortabele meerderheid. Ze kunnen zich zelfs een beperkt verlies veroorloven. Bij N-VA zal Marc Smans opnieuw de lijst trekken en bij BEERSEplus wordt dat Stefaan Poortmans. Bij CDE-Vlim.be wordt dat ex-schepen Bart Craane. Groen - Hart voor Beerse heeft Joos De Meyer als lijsttrekker.

CDE zal de grootste uitdager worden, maar de vraag is of ze de kloof met N-VA kunnen dichten. Dan moet er een forse zetelwinst geboekt worden én moet het de andere oppositiepartijen kunnen overtuigen om mee te doen, want het lijkt uitgesloten dat d N-VA of BEERSEplus met CDE-Vlim.be in zee wil gaan. Ook zijn de inhoudelijke verschillen tussen de meerderheid en Groen – Hart voor Beerse en CDE-Vlim.be heel groot.

Meest gelezen