Wat staat er op het spel in Berlaar?

CD&V-burgemeester Walter Horemans zwaait al twee legislaturen de plak in Berlaar. Zijn partij is met kop en schouders de grootste in Berlaar, met bijna 50% procent van de stemmen in 2012. Zij trokken toen opnieuw in kartel met N-VA naar de kiezer. De twee partijen vormen er nu ook de coalitie. Horemans, een ex-leraar, is voltijds burgemeester en vond enkele jaren geleden ook de tijd om een kinderboek te schrijven. Toch mist de gemeente ook wat cultuur, want daar is nog altijd geen vaste plek voor gevonden. Er is wel een plan om een kerk in te richten tot een multifunctionele cultuurruimte. De gemeente koestert ook plannen om een nieuw sportcentrum te bouwen, waar ook wat cultuur in zou passen.

Realisaties en plannen

De gemeente heeft een lage schuld en Berlaar staat niet echt te springen om in een fusie te stappen. Er is al wel een samenwerking binnen de politiezone en de intercommunale IGEMO met Heist-op-den-Berg, Lier en Nijlen. De gemeente wil zo lang het kan haar eigenheid bewaren. Kunnen ze de boot nog lang afhouden?

De gemeente had ambitieuze plannen voor een administratief centrum achter het huidige gemeentehuis maar enkele buren staken daar een stokje voor.  Na wat aanpassingen hoopt Berlaar dat het centrum er toch komt.  

De gemeente heeft geld opzijgezet voor de vernieuwing van de dorpskern, met onder meer de heraanleg van de Pastorijstraat en de omgeving van de kerk.  Het centrum van het gehucht Gestel werd verfraaid. Er kwam een fietspad naar Kessel en er zit nog een fietspad aan Hemelshoek in de pijplijn.  De afgelopen jaren zijn er veel woningen en appartementen bijgebouwd en er staan nog projecten op stapel.  Kan Berlaar de kleinschaligheid en het karakter van het dorp behouden?  Er kwamen ook heel wat sociale woningen bij.  Zijn er genoeg betaalbare woningen, ook voor jonge gezinnen?  Er is in Berlaar ook niet veel bouwgrond meer over.  De gemeente wil daarom de kavels kleiner houden.  Het wordt er ook steeds drukker. Is er nood aan een mobiliteitsplan?

Wie doet het met wie? 

Er komt geen nieuw kartel tussen CD&V en N-VA. CD&V stond daar wel voor open maar de plaatselijke N-VA kreeg van de partijtop geen groen licht voor een kartellijst. Huidig schepen Jan Hendrickx wordt lijsttrekker. 

Als het uiteenvallen van het kartel de partijen parten speelt en ze verliezen elk een zetel, blijft er een zeer nipte meerderheid over.  Dat is wellicht te riskant om aan een nieuwe coalitie van CD&V en N-VA te beginnen. De kans is wel reëel dat CD&V de grootste partij blijft en lijsttrekker Walter Horemans aan een derde termijn als burgemeester begint.

Benieuwd wat we moeten verwachten van een bijzonder kartel bij deze gemeenteraadsverkiezingen, BHG.  Dat staat voor Berlaar, Heikant, Gestel.  Daarbij trekken SP.A, de lokale lijst SamBA (Samen Berlaar Anders) én Open VLD samen naar de kiezer.  Of dat een goede zet is, valt af te wachten. Met deze kartelvorming zetten de drie partijen zich mogelijk buitenspel als coalitiepartner. Wie een meerderheid wil vormen met BHG, moet meteen drie partijen mee aan boord nemen.

Wat wordt het effect van Groen ?  De partij heeft nu twee zetels en toonde zich de afgelopen legislatuur bijzonder actief in de Berlaarse oppositie. Lijsttrekker wordt gemeenteraadslid Koen Kerremans. 

Meest gelezen