Wat staat er op het spel in Boechout ?

Boechout is een groene gemeente tussen steden Lier en Mortsel. Net omdat het tussen steden ligt, is er veel druk op de groene ruimte. Bewoners willen dat Boechout en deelgemeente Vremde hun landelijke karakter behouden, al ligt dat niet altijd in lijn met de bouwprojecten in de gemeente. 

Zes jaar geleden was burgemeester Koen T’Sijen met zijn Pro Boechout & Vremde, een lokale verderzetting van het kartel SP.A-spirit, met 36% van de stemmen de duidelijke winnaar. Er werd een coalitie gevormd met CD&V en Groen-Gangmaker, waardoor tweede grootste partij N-VA (27%) moest plaatsnemen in de oppositie. T’Sijen zelf kreeg 1.847 voorkeurstemmen en gaat in oktober voor zijn derde ambtstermijn als burgemeester.

Veel projecten, hoge kosten

De bouwprojecten in de gemeente stuit veel bewoners tegen de borst. Boechout is een groene buffer tussen verstedelijkt gebied, en de bewoners willen die groene ruimte ook zoveel mogelijk behouden. De ontwikkeling van enkele vastgoedprojecten, zoals het Vijverhof met appartementen, maar ook het project Midden en enkele bouwprojecten in Vremde zijn dan ook een strijdpunt geweest. Het bewijs dat het evenwicht tussen bouwen en open ruimte/natuur een moeilijke oefening blijkt.

De voorbije legislatuur zijn er in Boechout enkele stevige dossiers gerealiseerd. Zo was er de heraanleg van het dorpscentrum van Vremde, maar ook de aanleg van het nieuwe sportcentrum Sneppenbos. Andere projecten die in het oog springen zijn de bouw van een nieuwe kleuterschool aan het Jef Van Hoofplein met ook een nieuwe academie voor kunstonderwijs, en de (her)aanleg van veilige fietspaden langs de Alex. Franckstraat, een belangrijke verbindingsas door de gemeente.

Belangrijke vraag bij al die projecten is of Boechout daarmee niet te diep in het rood moet gaan. Volgens de oppositie hangen de schulden als een molensteen rond de nek van de gemeente. De meerderheid geeft toe dat de schulden zijn toegenomen, maar houdt zich sterk dat de financiële situatie gezond is en dat de bestuursperiode wordt afgesloten met een positief budget van iets meer dan twee miljoen euro.

Wie doet het met wie?

Burgemeester Koen T’Sijen (Pro Borsbeek & Vremde) en zijn coalitie met CD&V en Groen kwamen erg sterk uit de vorige verkiezingen. Behoudt de coalitie de wind in de zeilen of steekt N-VA, met lijsttrekker Sven Snyders er een stokje voor?

Daarnaast is het kijken wat de nieuwe partij/burgerbeweging ’t Dorp kan doen. De steun van  bekende Boechoutenaar Filip Peeters is er alvast wel. De acteur is lijstduwer. De partij kwam al uitgebreid in het nieuws omdat ze reclame maakte op de broodzakken bij een plaatselijke bakker. 

Voor de andere kleinere partijen wordt het afwachten op de resultaten om te kijken of er (opnieuw) een plekje in de meerderheid mogelijk is.

Meest gelezen