Wat staat er op het spel in Boom ?

In 2012 boekte N-VA een mooie overwinning in Boom. Het loste Vlaams Belang af als grootste partij van de gemeente en behaalde 11 zetels, met Jeroen Baert als burgemeester. Er werd een meerderheid gevormd met CD&V en Open VLD, goed voor 13 zetels. Toch rommelde het nadien bij N-VA. De partij zag deze legislatuur 3 raadsleden en een schepen vertrekken, waardoor het momenteel nog maar 7 zetels bezit in de gemeenteraad. Dat gecombineerd met de vele uitdagingen die Boom rijk is, heeft tot een stevige verkiezingsstrijd geleid.

Uitdagingen

De gemeente heeft één van de hoogste cijfers wat betreft kinderkansarmoede in Vlaanderen. Meer dan 37 procent van de Boomse kinderen groeit op in een kansarm gezin. Er werden projecten opgestart zoals de 1 euromaaltijden in het buurtrestaurant en “Rap op Stap”, waardoor mensen met een beperkt budget toch op uitstap of vakantie kunnen. Toch is het nog wachten op een fundamentele aanpak.

Boom is natuurlijk de thuisgemeente van het dancefestival Tomorrowland en dat leidt elk jaar opnieuw tot overlast voor de buren. Zij hebben zich verenigd in het nieuwe comité ‘Buren van Tomorrowland’. Zij willen een objectieve spreekbuis zijn en samen met de organisatie en de gemeente een aantal problemen oplossen. Volgens het rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) staat Boom op de vijftiende plaats in Europa wat betreft cocaïnerestanten in het rioolwater. Vóór steden als Brussel, Berlijn en Parijs.

Verwezenlijkingen

Om het onveiligheidsgevoel te counteren en om de criminaliteit te doen dalen, werden er tijdens de afgelopen legislatuur op de straten en pleinen veel camera’s geplaatst. Het bestuur zette ook in op allerlei initiatieven om de leegstand tegen te gaan. Er kwamen onder andere een aantal pop-upshops, en enkele oude en leegstaande winkelpanden in de Blauwstraat werden opgekocht en gesloopt om er nieuwbouw in de plaats te zetten.


Wie doet het met wie?

Een rustige legislatuur was het niet. N-VA, de partij van burgemeester Baert, zag met Mark van Heel, Juan Roca Cervera en Britt Willems drie raadsleden en met Ils Blommaerts één schepen vertrekken. Zij vormen nu een nieuwe partij en stappen als Boom Vooruit naar de kiezer.

Grote uitdager is “Boom één”, de lokale verderzetting van SP.A, met lijsttrekker Peter De Ridder. CD&V komt met een opvallende naam naar buiten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Gust Laureyssens, die meer dan dertig jaar vrederechter was in Boom en vorig jaar met pensioen ging, krijgt een plaats op de lijst.

Daarnaast is het afwachten hoe Vlaams Belang - onder leiding van Hans Verreyt - scoort. De partij kende bij de vorige verkiezingen een terugval van 8 naar 3 zetels, maar is vastberaden om weer beter te doen.

 

Meest gelezen