Wat staat er op het spel in Borsbeek?

Borsbeek is een kleine, maar dichtbevolkte gemeente in de rand van de stad Antwerpen. 6 jaar geleden brak er het einde van een tijdperk aan, toen Leo Vlaeymans (CD&V) zijn burgemeesterssjerp na meer dan 20 jaar moest afgeven aan Dis Van Berckelaer (BbA). In 2006 scheurde die zich met zijn partij 'Borsbeek boven Alles' (BbA) nog af van CD&V. Van Berckelaer stond de afgelopen 6 jaar aan het hoofd van een coalitie tussen eigen partij BbA, Groen en N-VA. Opvallend hierbij was dat niet BbA, maar wel N-VA veruit de grootste partij was (31,3% tegenover 15,2%).

Verwezenlijkingen en uitdagingen

Hoewel de gemeente in oppervlakte de kleinste van provincie Antwerpen is, is Borsbeek de op één na dichtst bevolkte van Vlaanderen. Er wordt ingezet in het vrijwaren van de laatste stukken open ruimte, al kopen ze ook samen met het Kempens Landschap open ruimte.Een goed voorbeeld is het geboortebos en verschillende verbindingspaden voor fietsers en wandelaars.

Toch waren er de laatste jaren ook verschillende bouwprojecten. Ook mobiliteit is, net als in de omliggende gemeenten, een heikel thema. Om de dorpskern te ontlasten, werd er de laatste 6 jaar gewerkt aan een aanleg van de nieuwe verbindingsweg tussen de Provinciesteenweg in Boechout en de R11 op de grens Mortsel/Borsbeek. Er werd alvast (Vlaams) geld vrijgemaakt voor een milieu-effectenrapport om te onderzoeken of er een verbindingsweg kan komen.Ook aan de fietsers werd gedacht, door borden in het centrum te plaatsen om autobestuurders er alert op te maken dat fietsers langer groen hebben.

Daarnaast scoort Borsbeek niet zo goed in de armoedecijfers (kinderarmoede, lage inkomens, veel huurappartementen,… ). Het wordt uitkijken naar wat de nieuwe legislatuur zal ondernemen om hier verandering in te brengen.

Wie doet het met wie?

Na 6 jaar samen aan het roer gaan N-VA en BbA hun eigen weg. 'Borsbeek boven Alles' vormt voor deze verkiezingen een nieuwe lijst met Groen en CD&V onder de naam 'Iedereen Borsbeek'. Een nieuwe coalitie met N-VA lijkt moeilijk te zullen worden, waardoor het een echte tweestrijd zal worden tussen de twee. Kan Dis Van Berckelaer burgemeester blijven, of krijgt Walter Kiebooms, kandidaat-burgemeester en lijsttrekker van N-VA, de sjerp? Daarnaast is het uitkijken naar kleinere partijen, al zijn er niet veel opties naast Open VLD en Vlaams Belang.

Meest gelezen