Wat staat er op het spel in Brecht?

In Brecht hoopt huidig burgemeester Luc Aerts er nog een ambtstermijn bij te doen. Het gemeentebestuur zal in ieder geval zijn handen vol hebben want er is nog werk aan de winkel: inwoners klagen over een ‘dooie boel’ en dat er te weinig evenementen georganiseerd worden in hun gemeente. Het onveiligheidsgevoel stijgt en het verkeer wordt alsmaar drukker in het centrum.

Kritiek

Wat mobiliteit betreft heeft het huidige gemeentebestuur al stappen in de goede richting gezet. Door het afwerken van de ringweg rond Brecht en de komst van extra treinen in het station Noorderkempen is er aan heel wat mobiliteitsvragen van de inwoners tegemoetgekomen. Al is er nog altijd wel kritiek te horen op de aansluiting van de bussen.

Er komt ook kritiek op recreatiedomein De Merel. Het gebied ligt al jaren vrij, maar er gebeurt niets mee. Inwoners van Brecht klagen nochtans dat er te weinig evenementen georganiseerd worden in hun gemeente. Er waren plannen om op het domein een binnenspeeltuin of een tennishal te zetten, maar daar is tot nu toe niets van gekomen. Een andere mogelijkheid zou de bouw van een zwembad zijn.

De oppositie vindt dat er te veel grote investeringsprojecten in het bestuursakkoord verschuiven naar de volgende legislatuur. Zo onder andere domein De Merel, maar ook de bouw van een nieuw cultureel centrum in Sint-Lenaarts.

Wie doet het met wie?

Luc Aerts van CD&V werd na de verkiezingen van 2006 burgemeester. Hij zal dit jaar opnieuw de lijst trekken en doet dus een gooi naar een derde ambtstermijn. CD&V zal dat opnieuw doen in kartel met CDB. Samen haalden ze in 2012 elf zetels en dat waren er exact evenveel als N-VA.Die laatste moest wel nipt de het onderspit delven in het aantal stemmen (200 minder dan CD&V-CDB).

CD&V-CDB besloot in 2012 om een monstercoalitie aan te gaan met SP.A, Groen en Open VLD – de drie waren goed voor vier zetels samen – om zo N-VA uit de meerderheid te houden. SP.A en Groen hadden één zetel, maar dus ook meteen een schepenambt.

N-VA trekt met Sven Deckers en Eline Peeters naar de verkiezingen als spitsduo. N-VA heeft ook een woelige periode achter de rug. Mieke Michiels en Joziena Slegers stapten allebei uit de partij en zaten als onafhankelijke in de gemeenteraad. Slegers was nochtans de lijsttrekster in 2012.

De verkiezingen worden spannend om naar uit te kijken: halen de huidige vier coalitiepartners samen weer net genoeg zetels om een wel héél nipte meerderheid van 15/29 te halen? Dan lijkt het niet onwaarschijnlijk dat ze opnieuw met elkaar in zee gaan. Maar de minste verschuiving in het voordeel van N-VA betekent dan weer dat het wel eens aartsmoeilijke onderhandelingen zullen worden. Er is ook nog altijd Vlaams Belang dat voor verjonging kiest, maar het lijkt uitgesloten dat zij een rol van betekenis gaan spelen.

Meest gelezen