Wat staat er op het spel in Duffel?

Duffel krijgt sowieso een nieuwe burgemeester want Marc Van der Linden (N-VA) maakte vorig jaar bekend dat hij geen nieuwe ambtstermijn ambieert. Maar kan de N-VA aan het roer blijven of slaagt CD&V erin de macht weer te veroveren? Hoe dan ook: verkeer en onkruid, daar liggen de Duffelaars van wakker. 

CD&V moest even slikken na de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog leverde de partij niet langer de burgemeester. Meer zelfs, ze werd op de oppositiebank gezet. Toch bleef CD&V met 38% van de stemmen de grootste partij in Duffel.

N-VA belandde met bijna 32% op de tweede plaats. De partij sloot een pact met Groen en SP.A. Met z’n drieën kozen ze voor mekaar en vooral tegen CD&V. Vooral het feit dat die laatste zich in het verleden niet altijd fair had gedragen tegen de oppositiepartijen is CD&V dus zuur opgebroken.

Deze bestuursploeg trok onder meer het dossier van de terreinen van voetbalploeg VV Duffel vlot en kon zo de toekomst van de club veiligstellen. Ook in het dossier van de voormalige Cinema Plaza werd succes geboekt. De voormalige dorpscinema werd in 2007 tweede in het Canvas-programma ‘Monumentenstrijd’.

Eindelijk slaagde het gemeentebestuur erin om een erfgoedpremie te krijgen voor de realisatie van een nieuw gemeenschapscentrum en een jeugdhuis. Er verrees een nieuwbouw voor de gemeentelijke basisschool ’t Kofschip en Duffel-Oost kreeg een gloednieuw kinderdagverblijf. Andere plannen zijn nog niet rond, zoals een dienstencentrum en gymhal.

Verkeer en onkruid

De Duffelaars ergeren zich vrijwel dagelijks aan de files aan het gemeentehuis in het centrum.  Een vlotte doorstroming van het verkeer tussen Duffel-Oost en Duffel-West en richting snelweg is een probleem dat aansleept.  Veel inwoners wachten daarom al jaren op een tweede brug over de Nete. 

Ook over het onderhoud in de gemeente zijn er vaak klachten, zeker de jongste jaren.  Het onkruid woekert en de vraag is of dat enkel komt omdat de gemeente geen pesticide meer mag gebruiken om dat onkruid te bestrijden.

Wie doet het met wie? 

Duffel krijgt sowieso een nieuwe burgemeester.  De kans is trouwens reëel dat het een vrouw wordt.  Dat zou dan de tweede keer zijn in de geschiedenis van de gemeente.  Er zijn namelijk drie vrouwelijke lijsttrekkers.  Marc Van der Linden van N-VA maakte vorig jaar bekend dat hij geen ambitie heeft voor een tweede ambtsperiode.  Hij kan de functie van burgemeester niet langer combineren met zijn job waarvoor hij vaak in het buitenland zal vertoeven. 

Schepen en Vlaams volksvertegenwoordiger Sofie Joosen zal nu de lijst aanvoeren en is zo kandidaat-burgemeester.  Lili Stevens wordt lijsttrekker voor CD&V.  Zij hoopt de sjerp terug te pakken, al bleek de samenwerking tussen N-VA, Groen en SP.A wel stevig. 

SP.A en Groen vormden in 2012 nog een kartel maar nu trekken ze elk afzonderlijk naar de kiezer.  De socialisten komen dit keer ook niet onder eigen naam op maar wel als ‘Team 2570’ (de postcode van Duffel), een lijst waar ook plaats is voor onafhankelijke kandidaten.  Eén daarvan zal trouwens ook de lijst trekken, nieuwkomer Khatima Lahjaji.  Groen zet schepen Staf Aerts bovenaan, hij roept zichzelf uit als kandidaat-burgemeester.  Hun lijst telt ook veel jonge, nieuwe namen.  Bij de groene kandidaten is ook muzikant Kris De Smet, mede-oprichter van De Nieuwe Snaar.  Hij zal op de voorlaatste plaats de lijst mee duwen. 

Nog een opmerkelijke kandidaat, bij Open VLD, is Layla Grootaers, dochter van Walter die schepen is in het aangrenzende Lier. 

 

Meest gelezen