Wat staat er op het spel in Edegem?

De verkiezingen in 2012 maakten in Edegem een einde aan een tijdperk waarin CD&V sinds de Tweede Wereldoorlog de burgemeester had geleverd. N-VA nam het roer over en verwezenlijkte samen met Groen en Open VLD de meerderheid. Slaagt CD&V erin opnieuw het laken naar zich toe te trekken? Er wachten het nieuwe bestuur alvast een aantal uitdagingen 

Ook in Edegem kwam er een burgemeester van N-VA aan het roer van de gemeente. Koen Metsu wist zich niet alleen lokaal in de kijker te zetten. Als federaal parlementslid was hij voorzitter van de tijdelijke Kamercommissie terrorismebestrijding.

De verkiezingsoverwinning in 2012 maakte een einde aan een tijdperk waarin CD&V sinds de Tweede Wereldoorlog de burgemeester had geleverd. Boegbeeld en ex-premier Leo Tindemans was er één van. De voorganger van Metsu, Koen Snyders, had 19 jaar lang de gemeente geleid.

N-VA haalde 36% procent van de stemmen, maar nam CD&V niet mee, hoewel die de tweede grootste partij werd in Edegem. De keuze viel op Groen en Open VLD. Samen zorgden ze ervoor dat de schuld daalde. Er kwamen mobiele camera’s, de omgeving van enkele scholen in de gemeente is veiliger geworden, de drukke Drie Eikenstraat werd heraangelegd, net als heel wat voetpaden. Er kwamen ook trage wegen bij.  De gemeente kijkt strenger toe op sluikstorters. Wie een buurtfeest organiseert, kan ook onder dit bestuur rekenen op wat financiële steun. Het Kasteeldomein Hof Ter Linden werd verder opgewaardeerd.

TOEKOMST

Maar niet alles wat het bestuur wou realiseren, werd op gejuich onthaald. Zo is het maar de vraag of de locatie voor een nieuw vrijetijdscentrum met bibliotheek aan de Terelststraat goed gekozen is. Het project liep flink wat vertraging op, de plannen werden bijgestuurd na protest van de buurt: er komen nu toch geen appartementen boven op het centrum. 

Wordt er tijdens de volgende legislatuur een knoop doorgehakt over een mogelijke fusie?  Edegem polste bij Hove, maar voorlopig hapt de vis daar niet.  Er wordt al jaren gesproken over een verbindingsweg tussen de Prins Boudewijnlaan en de N171.  Die zou veel verkeer weghouden in Edegem en buurgemeente Kontich.  Komt er eindelijk wat schot in de zaak? 

Wat met het idee om de tram vanuit Mortsel langs Edegem naar Kontich door te trekken?  De middenstand leefde op maar moet dat naar de toekomst toe ondersteund worden met een duidelijke visie? Werd er, ondanks het feit dat Groen mee bestuurde, niet te veel verkaveld en gebouwd?

Wie doet het met wie?

Benieuwd of CD&V het na zes jaar oppositie opnieuw voor het zeggen krijgt in Edegem.  De partij verjongt alvast met Bart Breugelmans als lijsttrekker.  Of wordt het toch moeilijk opboksen tegen de huidige coalitie met de populaire burgemeester Koen Metsu? 

Even kwam er wel een smet op het bestuur en N-VA, toen acteur en schepen Guy Van Sande ontslag moest nemen.  Zijn naam wordt genoemd in een zaak van kinderporno. 

Coalitiepartner Groen zet schepen Jeroen Van Laer op de eerste plaats.  Open VLD pakt uit met schepen Peter Verstraeten.

Meest gelezen