Wat staat er op het spel in Essen?

In Essen won CD&V in 2012 weliswaar de verkiezingen, maar ze voelde wel de hete adem van het kartel tussen N-VA en de lokale partij PLE in de nek (34,91% tegenover 30,01%). CD&V bleef aan het roer, maar vraag is of het bestuur de kiezer de afgelopen jaren voldoende overtuigd heeft om aan de macht te blijven. Zo zijn heel wat inwoners ontevreden over de sluiting van het zwembad. 

Zoals bij elke landelijke gemeente, is ook in Essen de vrees voor verstedelijking niet ver weg. Er kwamen de laatste jaren meer mensen in de gemeente wonen (met veel nieuwbouw) en dat laat zich ook voelen in de straten. Het wordt almaar drukker op de Essense wegen. Hoewel de huidige legislatuur op gebied van verkeersveiligheid inspanningen heeft gedaan, zijn enkele projecten zoals de invoering van snelheidszones (in de woonwijken 30km/u) nog niet gerealiseerd. Daarnaast dringt de oppositie al een tijdje aan op de herinrichting van het Heuvelplein.

De meerderheid klopt zichzelf op de borst voor het financieel beleid van de gemeente. De schulden daalden de voorbije jaren van 18,4 miljoen naar 7,3 miljoen euro.

Ook de herinrichting van het centrum in Horendonk en de nieuwe speeltuin Stoerwoud zijn opstekers.

Wat leeft er?

Een heet hangijzer is en blijft de verdwijning van het zwembad. Veel Essenaren vinden dat een achteruitgang voor de gemeente. N-VA/PLE ijverde voor een nieuw zwembad, maar heeft moeten wijken voor de meerderheid die koos voor de bouw van een nieuwe turnhal (en dus geen sporthal). De werken starten binnenkort, maar de discussie blijft volop leven.

Wie doet het met wie?

Ook in 2018 wordt het een echte tweestrijd tussen CD&V en uitdager N-VA/PLE (Project Leefbaar Essen). Na de vorige verkiezingen verving CD&V’er Gaston Van Tichelt zijn partijgenoot Frans Schrauwen als burgemeester. Om een meerderheid te bekomen, ruilde hij Open VLD als coalitiepartner in voor SP.A. Er lijkt nog geen sleet te zitten op de samenwerking, al moeten beide partijen natuurlijk ook nog het mandaat van de kiezer krijgen. Bij uitdager N-VA/PLE trekt Dirk Smout de lijst. Ook voor het kartel wordt het uitkijken naar geschikte en sterke coalitiepartners.

Vlaams Belang, in 2012 nog goed voor 7,85%, moet rekening houden met de nieuwe partij Essens Belang met gemeenteraadslid Siegfried Heylen. Hij scheurde zich in april van dit jaar nog samen met enkele anderen van het Vlaams Belang af omdat ze het niet eens waren met de nationale partijleiding.

Meest gelezen