Wat staat er op het spel in Gingelom?

In Gingelom - helemaal in het zuiden van de provincie - lijkt het leven rustig te verlopen. De kerkdorpjes liggen er verzorgd bij en er is gewerkt aan de schuldenlast. Maar is dat genoeg voor burgemeester Patrick Lismont (SP.A - Goesting) om er de vruchten van te plukken op 14 oktober? De oppositiepartijen willen alleszins de jarenlange hegemonie van de socialisten doorbreken.

Gingelom groeit, er zijn 1.000 nieuwe inwoners bijgekomen in 10 jaar tijd. En dat is veel voor een kleine gemeente. En dat betekent dat er ook voldoende voorzieningen moeten zijn. Onderwijs bijvoorbeeld, maar de gemeente heeft dat ondertussen wel moeten afstoten. Het is nu volledig gemeenschapsonderwijs geworden. Als je je kind dus naar een ander net zou willen sturen, dan moet je al naar een buurgemeente uitwijken.

En ook voor cultuur moet je trouwens in de naburige gemeenten zijn, want daar is niets rond uitgebouwd. Er is ook nood aan een grote zaal waar vanalles kan georganiseerd worden, en daar zijn wel plannen voor, maar de uitwerking daarvan zal voor het volgende bestuur zijn. De subsidies voor het verenigingsleven zijn intussen wel omhooggegaan.

Burgemeester Lismont is zelf ook erg trots op de schuldafbouw, die drastisch gezakt is. Daar wil hij ook verder aan blijven werken. 

Op het gebied van veiligheid is er ook gewerkt, zo maakt de burgemeester zich sterk: zo zijn er whatsappgroepen opgericht in enkele wijken, waarbij bewoners verdachte zaken kunnen melden. En er zijn ANPR-camera's bijgekomen, die nummerplaten herkennen. Zo kan er sneller ingegrepen worden bij verdachte situaties.

Burgemeestersruil

Gingelom komt eigenlijk maar weinig in het nieuws. Maar: "Geen nieuws is goed nieuws", stelde de burgemeester nog op de Burgemeesterdag van Radio 2. En er is ook niet echt sprake van een harde oppositie door CD&V, #Leef , N-VA. Overigens draagt Patrick Lismont nog maar sinds 2016 de burgemeesterssjerp, nadat ancien Charly Moyaerts een stap had opzijgezet. 

Strijd?

Gingelom is al vier legislaturen lang een exclusief rode gemeente. En dat zouden N-VA, CD&V en #Leef maar al te graag doorbreken. SP-A wil verdergaan op hetzelfde elan en koestert de landelijkheid van Gingelom en denkt zeker niet aan een fusie. Het wil inzetten op de multifunctionele zaal en wil fietspaden vernieuwen.

#Leef - de liberalen - wil zich graag meer inzetten op de jeugd en denkt ook aan de bouw van een jeugdhuis. En het haalt ook een heikel thema naar boven: de N80 die door het centrum gaat. De partij wil het zware verkeer weg met een omleidingsweg.

N-VA, met als lijsttrekker Marlies Boonen, vindt dat de absolute SP.A-meerderheid lang genoeg heeft standgehouden en wil ook het zwaar transport beperken. N-VA vindt dat heel wat stoepen en fietspaden aan vernieuwing toe zijn en pleit ook voor die komst van een multifunctionele zaal

Ook CD&V maakt zich zorgen over het verkeer en trekt de kaart van de verkeersveiligheid. Benieuwd of de andere programma's de SP-A kunnen tegenhouden.

Meest gelezen