Wat staat er op het spel in Grobbendonk ?

Slaagt burgemeester Eric Van Meensel (N-VA) erin zichzelf op te volgen als burgemeester van Grobbendonk? Het wordt geen sinecure, want er dingen liefst 7 partijen naar de gunst van de kiezer. Het is uitkijken naar de prestatie van 2 nieuwe partijen: kunnen zij stemmen van de traditionele partijen wegsnoepen?

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde winnaar N-VA het nipt van het kartel van Open VLD met de plaatselijke partij Grobos (‘Grobbendonk en Bouwel Samen’). Open VLD was sinds 1998 de grootste partij in de gemeente maar belandde nu in de oppositie. Er werd een coalitie gesmeed tussen N-VA, SP.A en CD&V. Herman Cambré van SP.A was de eerste drie jaar burgemeester, daarna nam Eric Van Meensel van N-VA de sjerp over. Samen hebben de partijen een comfortabele meerderheid van 15 op 21 zetels in de gemeenteraad.

Verkeer en veiligheid

Grobbendonk krijgt heel wat verkeer te slikken, langs alle kanten. Er is de E313, het Albertkanaal en de spoorweg Lier-Herentals. Mobiliteit ligt dan ook vrijwel dagelijks op het bord van het gemeentebestuur. Ook het zware verkeer is toegenomen, onder meer naar het bedrijventerrein Beverdonk. Dat liet de Vlaamse overheid bouwen naast het Albertkanaal om het transport over het water aan te moedigen. Er komt een aansluiting van de Industrielaan op de E313, maar is dat voldoende? 

Er is deze legislatuur geïnvesteerd in veilige fietspaden, onder meer langs N13 (de gewestweg Lier-Herentals). Ook naar deelgemeente Bouwel en Vorselaar werd het beter fietsen. Loopt de fietsinfrastructuur in de omgeving van het industrieterrein Beverdonk ook niet achter?

Op de Herenthoutsesteenweg in deelgemeente Bouwel wordt vaak te snel gereden. De gemeente plaatste betonblokken maar buurtbewoners vinden ze niet goed zichtbaar wat de situatie er niet echt veiliger maakt. Er wordt nagedacht over alternatieven. Is trajectcontrole een optie ?

Ook het recreatief fietsen kreeg een duwtje. Samen met het Kempens Landschap en Natuurpunt wordt de kasteelhoeve d’Ursel met de gronden een grote groene long, met een fietsknooppunt.

Het bestrijden van de criminaliteit was een prioriteit van deze coalitie. Er werd onder meer geïnvesteerd in meer blauw op straat en met succes. De criminaliteit in Grobbendonk is gedaald. Er werden ook veiligheidscamera’s geplaatst. Kan het nog iets meer zijn, vragen inwoners zich soms af ? Dit bestuur maakte ook de gemeentefinanciën gezonder. 

Politiek gerommel

Verschillende leden van de meerderheid keerden hun partij de rug toe tijdens deze legislatuur. Gemeenteraadslid en ex-voorzitter van N-VA Peter Van Pelt, SP.A-schepen Gert Fransen en OCMW-voorzitter Anne Appeltans-Janssen van CD&V stapten over naar een nieuwe beweging, ‘De Burgers van Grobbendonk en Bouwel’. Ook daar boterde het niet waarna Fransen en Appeltans-Janssen weer opstapten. Ze hebben intussen een eigen project opgestart, ‘De Lokale Lijst Grobbendonk en Bouwel’, dat vooral wil inzetten op meer inspraak van de burgers. 

Wie doet het met wie?

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen maakte N-VA heel wat sprongen vooruit, van 1 zetel in 2006 naar 6 zetels in 2012. Benieuwd of dit resultaat wordt bevestigd of zelfs verbeterd ? Huidig burgemeester Van Meensel is lijsttrekker. Hij wil dus zichzelf opvolgen maar dat wordt geen sinecure.

Er komen maar liefst 7 partijen op in oktober en de resultaten van de grootste partijen liggen traditiegetrouw dicht bij elkaar. Het is ook uitkijken naar het resultaat van de twee nieuwe bewegingen in Grobbendonk. Ze zijn in staat om enkele zetels van de traditionele partijen af te snoepen.

Het kartel Open VLD en Grobos heet voortaan GiB (‘Gemeente in Beweging’) en staat te popelen om mee te besturen. OCMW-raadslid Marianne Verhaert trekt de lijst.  CD&V speelt schepen Maarten Wouters opnieuw uit als kandidaat-burgemeester en SP.A zet huidig schepen (en ex-burgemeester) Herman Cambré op nummer 1.

Meest gelezen