Wat staat er op het spel in Ham?

In Ham kan je niet om burgemeester Dirk De Vis (CD&V) heen. Zijn partij staat sterk en lijkt incontournable. Maar wie mag mee aan tafel? De voorbije legislatuur was dat Open VLD, onder leiding van eerste schepen Robert Vandezande. Ham profiteert van de florerende economie in West-Limburg. Maar als gemeente is Ham eigenlijk te klein. Vroeg of laat zal er een fusie komen en dat beseffen de lokale politici.

In Ham zijn er heel wat bedrijven bij gekomen. Zo is Nike bezig met een grote uitbreiding en was er de komst van Floralux, een groot tuincentrum.  De hamvraag is hoe de gemeente daarvan kan profiteren.  Lokale politici worstelen met de vraag of grote winkels aan invalswegen een positief effect hebben op het centrum.  Iedere partij wil meer leven in het dorp. Maar net als in vele andere kleine gemeenten is het niet eenvoudig om een florerende handelskern te maken met winkels en horeca.

Mobiliteit


Door de ligging van Ham, aan het Albertkanaal en aan de snelweg E313 krijgt de gemeente vanzelf te maken met mobiliteitsvraagstukken.  Door de openstelling van de N73 tussen Tessenderlo en Ham hoeft het vrachtverkeer alvast niet meer door het dorpscentrum.  In het centrum werd het gemeenteplein heraangelegd en die werken veroorzaakten wel wat gemor bij de inwoners.  

Fusie


Ham is klein, en een fusie met buurgemeentes Beringen of Tessenderlo lijkt voor de hand.  In tegenstelling tot veel andere burgemeesters is Dirk De Vis zelf voorstander van een fusie.  Maar gesprekken met Beringen en Tessenderlo leverden niets op.  

Wie gaat de strijd aan met De Vis?


Opboksen tegen Dirk De Vis is niet eenvoudig.  De Vis wordt wel eens de sheriff van Ham genoemd.  Hij neemt geen blad voor de mond, maar dat gaat ook soms mis.  De Vis kwam in een mediastormpje terecht toen hij lacherig en minimaliserend deed over de aanwezigheid van een exhibitionist in zijn gemeente.  Maar hij blijft zo wel de politicus met de meeste naamsbekendheid.

Robert Vandezande van coalitiepartner Open VLD neemt de handschoen alvast op en gaat de strijd aan met Dirk De Vis.  Hij noemt zich kandidaat burgemeester en de rode draad in zijn programma is meer inspraak. Dat lijkt een rechtstreekse reactie op de stijl van de huidige burgemeester. Nog volgens de huidige eerste schepen moeten er buurtwerkers komen die snel kunnen inspelen op zorgbehoeftes, armoede en vereenzaming.

Voor SP.A Ham (voorheen Pro Ham) Gaat Tom Peeters de uitdaging aan om De Vis van zijn burgemeesterstroon te stoten. Tom trekt met een jonge en nieuwe ploeg naar de kiezer.

N-VA Ham komt met Raf Weltjens als kandidaat-burgemeester. Weltjens pleit voor een gemeentebegroting in evenwicht zonder belastingverhoging. Parkeren moet in Ham gratis blijven en de gezelligheid in de kernen kan verbeterd worden door meer evenementen.  Ook de invoering van een wekelijkse markt staat op de agenda en de communicatie met de burger moet beter. 

Groen Ham wil dan weer werk maken van meer ontmoetingsplaatsen en ruimte voor kinderen om te spelen, zowel in Genebos, Genendijk, Kwaadmechelen als Oostham. De partij pleit verder voor mobiele oplossingen voor het tekort aan winkels in de kernen zoals een buurtkar en centrale afhaalpunten voor online bestellingen.

Meest gelezen