Wat staat er op het spel in Hechtel-Eksel?

In Hechtel-Eksel voelde Jan Dalemans (Lijst Burgemeester) zich meteen is zijn sas als burgemeester, daarbij gesteund door voorganger Raf Truyens en coalitiepartner CD&V. De oppositie is minder enthousiast. Ze vinden dat er weinig werd gerealiseerd en dat belangrijke dossiers te traag vooruitgaan.

Op het einde van een legislatuur pakken burgemeesters graag uit met nieuwe bakstenen.  Maar in Hechtel-Eksel is het toch nog even wachten op de vernieuwde Schans, een lokale ontmoetingszaal.  Er zijn ook plannen voor een nieuwe overdekte speeltuin maar de zoektocht naar een privépartner verloopt moeizaam.  De renovatie van de bibliotheek in Eksel is wel klaar, maar daar klaagt de oppositie dan weer over de hoge kostprijs. 

Zowel in Hechtel als in Eksel is er nood aan degelijke naschoolse opvang.  In Hechtel wordt een nieuwe kinderopvang gebouwd, maar het gebouw is nog niet klaar. In Eksel is er een voorlopige oplossing.

Wie doet het met wie?

Dalemans kon zijn lijst stevig versterken en behield al zijn stemmenkanonnen, dus de kans is groot dat hij de komende zes jaar opnieuw aan het roer van Hechtel-Eksel kan staan. Hij kon seksuologe Kaat Bollen overhalen om op zijn lijst te staan en ook Nele Lijnen is een bekend figuur.  De verstandhouding in het college met CD&V was goed.  

SP.A was eerst van plan om met de verruimingslijst Helemaal Hexel naar de verkiezingen gaan.  Maar op de valreep werd toch beslist om een gewone SP.A-lijst te vormen. Marc De Pachter hoopt dat zijn oppositiewerk van de afgelopen jaren iets oplevert.

N-VA heeft recent een nieuw bestuur gekregen en lijkt in de gemeente geen grote rol te zullen spelen. Het zal vooral moeten rekenen op partijstemmen.

Groen komt apart op met lijsttrekker Sven Saenen. Eén van de speerpunten in hun programma is de vraag naar fietspaden.  De afgelopen legislatuur zijn er geen nieuwe fietspaden aangelegd.

Momenteel lijkt een mogelijke fusie – Hechtel-Eksel werd gelinkt aan Peer en Bocholt – een groter gevaar voor de sjerp van Dalemans dan zijn concurrenten.

 

Meest gelezen