Wat staat er op het spel in Heist-op-den-Berg?

In Heist-op-den-Berg waren CD&V en de N-VA in 2012 aan elkaar gewaagd, maar CD&V won nipt het pleit. Beiden zijn gebrand op die eerste plaats, het is dus spannend afwachten wie op 14 oktober het laken naar zich toe kan trekken. Wie ook de sjerp krijgt, de nieuwe bestuursploeg zal zich ook de komende jaren over het mobiliteitsvraagstuk moeten buigen.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behaalde CD&V bijna 30% van de stemmen, op de hielen gezeten door N-VA waarmee ze in 2006 nog in kartel naar de kiezer waren gestapt. CD&V trok de andere partijen die meer dan 10% haalden, SP.A en Open VLD, mee in de coalitie. De partij leverde ook opnieuw de burgemeester, Luc Vleugels.

Dit bestuur investeerde fors in de dienstverlening. Ze legden ‘De Bus’ in, een rijdend gemeentehuis waar je heel wat papieren in orde kan maken of huisvuilzakken kan bestellen, gekoppeld aan een mobiele bibliotheek. De vaste uitleenposten gingen dicht omdat ze te duur waren. Ook in het gemeentehuis zelf is de dienstverlening klantvriendelijker gemaakt.

Een berg aan projecten 

Waar het vroeger soms bij oplapwerk bleef, pakte de gemeente uit met een grote inhaalbeweging op het vlak van wegen- en rioleringswerken. De restauratie van de kerken werd afgerond, er kwam een plan voor de begraafplaatsen en er werden flink wat woningen bijgebouwd. Het industriepark is uitgebreid. De KBVB-voetbalploegen gingen samenwerken en de gemeente investeerde in de openluchtsporten en een nieuwe sporthal. Er wordt nog meer gebouwd, zoals een nieuw zwembad en een muziekacademie.

Alles moet vooruit

Mobiliteit houdt de Heistenaar het meeste bezig.  De fietspaden werden aangepakt, onder meer tussen alle deeldorpen en de gemeente. Een oostelijke rondweg is verder in de maak.  De gemeente vindt dat de Vlaamse overheid hier ook een duit in het zakje moet doen, omdat de weg niet enkel wordt gebruikt door verkeer dat in Heist-op-den-Berg moet zijn. Hij is wel nodig om de zware vrachtwagens uit het centrum te houden. 

Er moet ook verder worden gezocht naar alternatieven voor de auto. Het openbaar vervoer is afgeslankt en de noodzakelijke verbinding naar de grens met de provincie Vlaams-Brabant is er nog altijd niet. De gemeente roert zich wel in de Vervoersregio Mechelen om oplossingen te vinden voor verschillende vervoersproblemen.  Moet ze daar misschien harder op tafel slaan?

Is er een nieuw mobiliteitsplan nodig? De volgende bestuursploeg wacht ook de uitvoering van een verkeerscirculatieplan voor het centrum van Heist-op-den-Berg en het uitzicht van de Bergstraat, de winkelstraat van Heist, en het cultuurplein.

Wat met de deeldorpen?

De dorpskern van Itegem werd vernieuwd en dit jaar is Wiekevorst aan de beurt. Bij de heraanleg wordt er ook over gewaakt dat het authentieke dorpskarakter niet verloren gaat.  De gemeente nam in Wiekevorst ook nieuwe initiatieven voor oudere inwoners en mensen met een handicap door er onder meer te zorgen voor aangepaste woningen met de nodige dienstverlening. De aanpak van Pijpelheide wordt een opdracht voor de volgende legislatuur.

Wie doet het met wie?

Luc Vleugels is opnieuw kandidaat-burgemeester voor CD&V.  N-VA krijgt Jan Moons als lijsttrekker.  Jan De Haes, gedeputeerde bij de provincie, duwt. 

Bij de kandidaten valt ook de naam van acteur Ivo – Nonkel Jef – Pauwels op.  Hij was bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen nog lijsttrekker van de plaatselijke lijst Groot-Heist Anders.  Die partij veroverde geen enkele zetel en stapt nu samen met een nieuw lokaal initiatief, De Heistenaren, in kartel naar de kiezer.  Samen willen ze vooral opkomen voor de belangen in de deelgemeenten.

Opmerkelijk: verschillende lijsttrekkers in Heist-op-den-Berg zijn cafébazen. Jan Moons voor N-VA, David Geerts bij SP.A en Bart Van Asten van Groen.

Meest gelezen