Wat staat er op het spel in Hemiksem?

Verkeersveiligheid, een nieuw zwembad, huisvuilophaling en de heraanleg van de gemeenteplaats: het zijn thema's die tijdens de volgende legislatuur op het bord van de bestuursploeg zullen terechtkomen. Blijft CD&V, die in kartel met Groen naar de kiezer trekt, de grootste partij, of kan de SP.A met de verjonging CD&V voorbijsteken als grootste partij?

CD&V, die in 2012 niet meer samen met N-VA naar de kiezer stapte, werd voor het eerst de grootste partij in Hemiksem en kon dus haar verlanglijstje op tafel leggen. Ze was niet meer met N-VA naar de verkiezingen gestapt en deze partij was ook niet meer welkom in de coalitie. SP.A – als tweede grootste partij - werd wel aan boord gehouden. CD&V leverde ook de burgemeester, Luc Bouckaert.

De coalitie stelde een prioriteitenlijst op en heeft daarvan naar eigen zeggen heel wat gerealiseerd. Er kwam onder meer een nieuwe multifunctionele feestzaal waar ook de muziekacademie en een uitgebreide kinderopvang een plek hebben gekregen. Er is geïnvesteerd in schoolgebouwen. Hemiksem voerde ook het ‘zorgparkeren’ in. Met een sticker kan je aangeven dat zorgverleners een half uur voor je inrit of garagepoort mogen parkeren.

Pijnpunten

In de zomer wordt het huisvuil wekelijks opgehaald, maar de rest van het jaar is dat om de twee weken. Kan het toch vaker om sluikstorten te voorkomen? Hemiksem werkt wel een beloningsysteem. Geen berispende GAS-boetes maar zij werken met Gemeentelijke Administratieve Beloningen (GAB) voor inwoners die een extraatje doen voor het milieu. Zij kunnen een waardebon verdienen om te spenderen bij de plaatselijke middenstand.

Het drukke verkeer is ook in Hemiksem een probleem. Kan de gemeente extra verkeersdruk aan nu ook de voormalige bedrijfssite van Bekaert wordt ongevormd tot een nieuw woongebied, met een woonzorgcentrum, winkels en bijkomend groen? Het is in ieder geval een van de thema's waar de volgende bestuursploeg moet op inzetten.

Slimme camera’s moeten ervoor zorgen dat er niet te snel wordt gereden in Hemiksem en dat zwaar verkeer er niet door het dorpscentrum rijdt.

Het zwembad is dringend aan vervanging toe, en er zijn plannen voor een nieuw zwembad, samen met Niel en Aartselaar. En wanneer start de heraanleg van de Gemeenteplaats? Wordt het plein de sociale ontmoetingsplaats waar de gemeente van droomt ? Zijn er nog genoeg parkeerplaatsen om de plaatselijke winkels en horeca een bezoekje te brengen?

Wie doet het met wie?

Bij de vorige verkiezingen stond er op de lijst van CD&V een onafhankelijke maar uitgesproken groene kandidaat – Groen kwam zelf niet op – en die werd meteen ook schepen. Dat is goed meegevallen en nu zet CD&V de samenwerking met Groen verder en samen stappen ze als een kartel naar de kiezer. Huidig burgemeester Luc Bouckaert trekt de lijst en wil er nog zes jaar bij doen.

SP.A verloor bij de vorige verkiezingen een zetel en wil die nu recupereren door te kiezen voor nieuwe gezichten. Er staan er maar liefst 12 op de lijst. De partij zet Kristien Vingerhoets bovenaan. Zij is al 18 jaar schepen in Hemiksem.

Bij N-VA trekt gemeenteraadslid Helke Verdick de lijst. Hemiksem Vooruit is een nieuwe en onafhankelijke burgerpartij, aangevoerd door Cliff Mostien. Hij werd twee jaar geleden uit de Open VLD gezet. 

 

Meest gelezen