Wat staat er op het spel in Herentals ?

In 2012 haalden de N-VA, CD&V en de SP.A in Herentals alle drie 8 zetels, maar de N-VA moest toekijken hoe CD&V en SP.A met elkaar in zee gingen. De N-VA wil er nu alles aan doen om de grootste te worden. Met ook twee nieuwe partijen is het afwachten hoe de kaarten geschud zullen worden. 

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 hield de coalitie van de SP.A en CD&V stand. De partijen werden door de kiezer respectievelijk op nummer 1 en 2 gezet, nipt gevolgd door N-VA. De drie partijen hebben elke 8 zetels. Huidig burgemeester Jan Bertels (SP.A) nam vorig jaar de sjerp over van partijgenoot Jan Peeters. Die vond dat het welletjes was na een politieke carrière van bijna 30 jaar. Herentals is de enige gemeente in de provincie Antwerpen met een socialistische burgemeester.

De coalitie heeft naar eigen zeggen wel wat verwezenlijkt: er is ingezet op het verfraaien van de stationsbuurt met de heraanleg van enkele straten, ook het stadspark en het Begijnhofpark zijn heraangelegd. Er kwamen fietspaden bij en zwaar verkeer is in de dorpen Noorderwijk en Morkhoven voortaan niet meer welkom, wat de schoolomgevingen veiliger zou moeten maken.  

Levendig en leefbaar Herentals

Er wordt volop gewerkt aan een nieuwe kunstencampus langs de Molenvest. De huidige locaties van de verschillende academies in Herentals zijn te klein, oud en versleten. De kunstencampus komt in hetzelfde gebouw waar ook de politie en de VDAB een onderdak hebben. Het jeugdcentrum wordt verder uitgebouwd.

Er komen meer toeristen naar de Kempen ook daar pikt Herentals een graantje mee. Maar kan de stad een evenwicht behouden tussen een levendig en een leefbaar centrum? Krijgt het experiment met afgezaagde kasseien in de Kerkstraat om het fietscomfort te verhogen nog een vervolg? De stad wil de kasseien op zich niet weg om het historische karakter van het centrum te bewaren.

Parkeren is ook een thema dat ‘hot’ blijft in Herentals. Aan de binnenring kan je gratis je auto zetten. De stad kiest ervoor om het autoverkeer in het centrum binnen de perken te houden.

Het afgebrande Gildenhuis aan de Markt blijft veel inwoners een doorn. 

WIE DOET HET MET WIE

Het vertrek van Jan Peeters is een aderlating voor SP.A. Hij was een stemmenkampioen en het wordt afwachten of lijsttrekker Jan Bertels die populariteit zal evenaren.

Bij coalitiepartner CD&V is schepen Mien Van Olmen kandidaat-burgemeester. Ook N-VA heeft een potentieel stemmenkanon met federaal parlementslid Yoleen Van Camp die van Kasterlee naar Herentals verhuisde. Haar partij werd bij de vorige verkiezingen even groot als de huidige coalitiepartners en N-VA wil er alles aan doen om nu de lakens uit te delen. Opvallende namen op de lijst zijn onder meer Axana Ceulemans - de choreografe van K3 en zangeres bij Def Dames Dope -  en Nick Kraft, van het dj-duo Lowriderz (onder meer bekend van Tomorrowland). Ook een 18-jarige studente van Iraanse afkomst, Kimia Jalalian, staat op de lijst.

Toch is er gemor binnen de partij over de lijstvorming. Enkele ex-leden van N-VA richtten daarom de nieuwe partij Herentals-Anders op. Ook nieuw bij de verkiezingen van oktober is de Stadslijst, een partij zonder politieke kleur die wordt aangevoerd door journalist Bart Lamers.

 

Meest gelezen