Wat staat er op het spel in Herenthout?

Kan in Herenthout de coalitie van Gemeentebelangen en CD&V standhouden tegen het nieuwe kartel van N-VA en Eenheid? De aanpak van de leegstand, de aanleg van grachten in de wijk Dekbunders, en een uitbreiding van het gemeentehuis: het zijn enkele thema's die op het bord van de volgende coalitie zullen terechtkomen.

In Herenthout surfte N-VA bij de vorige verkiezingen niet mee op de populaire golf die de partij op veel andere plaatsen de burgemeesterssjerp opleverde. N-VA werd pas de vierde grootste partij in Herenthout. De neutrale partij Gemeentebelangen was opnieuw de grote winnaar met 33% van de stemmen en leverde dan ook de burgemeester. Dat was eerst Roger Gabriëls maar die besloot in 2017 om meer tijd vrij te maken voor zijn familie. Hij zat toen 10 jaar op de burgemeestersstoel. Partijgenoot en schepen Patrick Heremans kwam in zijn plaats. Gemeentebelangen sloot een coalitie met CD&V, de tweede grootste partij in Herenthout.

KOPEN EN BOUWEN

De gemeente kocht de afgelopen jaren enkele oude terreinen op. Op de site Serneels komen de technische diensten en er is ook ruimte voor enkele kmo’s.  De site Verheyen krijgt een cultuurfunctie met een nieuwe podiumzaal.  Hiermee wil de gemeente tegemoetkomen aan de vraag van heel wat verenigingen. Herenthout telt maar liefst meer dan 40 culturele en ruim 20 sportverenigingen, in een gemeente van nog geen 9.000 inwoners.

Op sportief vlak verhitte voetbalclub KFC Herenthout de gemoederen.  Voor de bouw van een kantine had de club al subsidies en een renteloze lening gekregen.  Dat bleek niet voldoende, waarop KFC Herenthout een bijkomende doorgeeflening wist te versieren. Kan de club die afbetalen?

Volgens het gemeentebestuur zijn er betaalbare bouwgronden bij gekomen om vooral jonge gezinnen in Herenthout te houden.  Er kwam ook een nieuwe kinderopvang. 

Bewoners van de wijk Dekbunders waren niet blij met de plannen van het gemeentebestuur om grachten aan te leggen waarin het regenwater wordt opgevangen.  Daardoor wordt de weg versmald.  Ze vrezen voor gevaarlijke toestanden.  De bouwvergunning werd vernietigd, vooral wegens een procedurefout.  Het bestuur is bereid om water bij de wijn te doen en het is nu afwachten hoe de plannen worden bijgestuurd. 

Ook in Herenthout werd er een tonnagebeperking ingevoerd voor zwaar vrachtverkeer in het centrum.  Hiermee wil de gemeente de zwakke weggebruikers beschermen.

Zoals in veel andere gemeenten wil deze coalitie de gemeentediensten en het OCMW samenbrengen.  Dat lukt nog niet helemaal omdat ze fysiek niet kunnen samenzitten.  Kan het gemeentehuis daarom verbouwd of uitgebreid worden met enkele panden ernaast tot één groot administratief centrum?  De gemeente laat het alvast onderzoeken.  

Ook in Herenthout staan er winkelpanden leeg.  Wie er een zaak wil starten, kan daarom rekenen op een subsidie.  Er is ook nagedacht over de opwaardering van de gemeentelijke begraafplaats. Die zal meer worden ontwikkeld tot een park. 

Carnaval – met mascotte Peer Stoet – leeft heel erg in Herenthout.  De stoet is één van de oudste van Vlaanderen. Je moest dit jaar voor het eerst 2 euro betalen om te komen kijken, maar dat leek weinig mensen te deren.

WIE DOET HET MET WIE

Burgemeester Patrick Heremans mocht maar even van het burgemeesterschap proeven en het smaakt duidelijk naar meer want hij trekt de lijst voor Gemeentebelangen.  In 2012 was zijn voorganger Roger Gabriëls nog het absolute stemmenkanon in Herenthout met 1.295 voorkeurstemmen.  Benieuwd of Heremans hier kan aan tippen. 

Hij krijgt wel stevige concurrentie van lijsttrekkers Maurice Helsen (CD&V) en Stijn Raeymaekers van een nieuw kartel tussen oppositiepartijen Eenheid en N-VA. Bij de verkiezingen van 2012 haalden de twee partijen samen 6 zetels. Met dit kartel worden ze dus een geduchte tegenstander voor de huidige coalitie van Gemeentebelangen en CD&V.  Dorpspartij S.A.M.E.N. maakt weinig kans om mee te besturen. Ze hebben nu 1 zetel en moeten ook nog eens opboksen tegen dat nieuwe kartel.

Meest gelezen