Wat staat er op het spel in Hoogstraten ?

De aanpak van het zwaar verkeer en sluikstorten: het zijn zeker twee thema's waar de nieuwe bestuursploeg in Hoogstraten zich zal moeten over buigen. Kan CD&V aan zet blijven of kan Hoogstraten Leeft het laken weer naar zich toetrekken? 

Hoogstraten is met zijn 21.000 inwoners de stad met het laagste aantal inwoners in de provincie Antwerpen. In de afgelopen legislatuur lanceerde de stad, als eerste in het land, EVapp. Dat is een oproepsysteem dat vrijwilligers in de buurt mobiliseert als er iemand hartfalen heeft. In 2006 liep ze nog de titel van jongste burgemeester van Vlaanderen mis, maar in 2013 werd er met de aanstelling van Tinne Rombouts als burgemeester toch een stukje geschiedenis geschreven in Hoogstraten. De CD&V’ster werd de eerste vrouwelijke burgemeester in de geschiedenis van de aardbeienstad.

Wat leeft er? 

Hoogstraten ligt aan de grens met Nederland, en heeft sinds de invoering van de kilometerheffing het vrachtverkeer fors zien toenemen. Veel truckers gebruiken de lokale wegen in de Noorderkempen immers om van de E19 naar de E34 te rijden. De stad belooft al lang om de vrachtwagens uit de dorpscentra te weren en er werden vrachtwagensluizen geplaatst. Maar wanneer gaan ze echt werken? En zal het wel voldoende zijn?

Inwoners van Hoogstraten kunnen het beamen: het Heilig Bloedpark, speelplein en park Den Dijk, Wortel Kolonie,… de stad lijkt maar geen afdoende maatregelen te kunnen nemen om sluikstorten tegen te gaan. Er werden wel camera’s gekocht, maar die lijken voorlopig weinig effect te hebben.

Hoogstraten heeft sinds kort een gemeenschapscentrum met de Rabboenizaal, een zaal die door een school vrijgemaakt wordt. Een cultureel centrum met een eigen gebouw is er niet en dat stoort toch wel heel wat inwoners.

Wie doet het met wie?

De lokale liberale partij KVB van Arnold Van Aperen was tot 2012 de partij die het al verschillende legislaturen voor het zeggen had, maar in 2012 kwam daar een einde aan. CD&V werd met nipt één zetel verschil de grootste partij en ging in zee met N-VA. Die laatste haalde met vijf verkozenen maar liefst vier schepenzetels binnen. Dat moest ook, want N-VA had ook een coalitie kunnen vormen met Hoogstraten Leeft (de intussen nieuwe naam van KVB).

De verwachting voor dit jaar is dat N-VA weer de lachende derde wordt en de huwelijkspartner mag uitkiezen. Belangrijkste uitdager van CD&V en burgemeester Tinne Rombouts is dus Hoogstraten Leeft met lijsttrekker Marc Van Aperen. In 2012 lagen de resultaten van beide partijen nog erg dicht bij elkaar (32% voor CD&V, 29% voor Hoogstraten Leeft) en ook dit jaar belooft het weer erg spannend te worden.

Vlaams Belang neemt niet meer deel aan deze verkiezingen. De enige overblijvende partij is Anders, een bundeling van SP.A, Groen en de lokale partij HOOP. De samenwerking was in 2012 nog goed voor 14% van de stemmen.

Meest gelezen