Wat staat er op het spel in Hove ?

Slaagt de N-VA in Hove erin om de grootste partij te blijven, of kan Fan van Hove, het kartel tussen CD&V en Open VLD, opnieuw het laken naar zich toe trekken? Trekt de volgende bestuursploeg de kaart van het "groene Hove", of heeft ze ook oren naar de wensen van de bouwpromotoren? En wordt er door het nieuwe bestuur nog gepraat over een fusie?  

In Hove haalde N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 geen enkele zetel, vorige keer werden ze meteen de grootste partij met zo goed als 30% van de stemmen, goed voor zes zetels. N-VA mocht ook de burgemeester leveren, Koen Volckaerts. Hij had enkel de onafhankelijke lijst pH7 (Positief Hove) nodig om een coalitie te maken.

Samen waken ze naar eigen zeggen onder meer over het landelijke karakter van Hove, één van de kleinste gemeenten in de provincie Antwerpen. Industrie is er niet en meer dan de helft van Hove is nog groen. In het centrum werd de Geelhandlaan heraangelegd. Verder wil de gemeente de infrastructuurmiddelen wat spreiden en geen specifieke straat bevoordelen.

De vernieuwde zaal ‘Da Capo’ werd de culturele ontmoetingsplaats van de gemeente, en er kwamen ook enkele cafés bij. Hove staat nog net in de top vijf van de rijkste gemeenten in Vlaanderen, op basis van wat de inwoners verdienen.

Waken over wonen en groen

Hove is gegeerd bij bouwpromotoren. Het gaat niet om grootschalige projecten maar toch is het letten op een goed evenwicht tussen dat groen en meer mogelijkheden om in Hove te komen wonen.

Ook de scouts vraagt al een hele tijd om nieuwe lokalen maar vinden geen steun bij de huidige meerderheid.

Wordt er door het volgende bestuur nog gepraat over een fusie met andere gemeenten ? Dat zal wellicht ook van de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen afhangen. Nu hebben o.a. buurgemeenten Edegem, Kontich en Lint ook een burgemeester van N-VA. Ook de andere meerderheidspartij moet op dezelfde golflengte zitten.  Zo is huidig coalitiepartner pH7 geen voorstander van een fusie met bijvoorbeeld Edegem, onder meer omdat er voor Hove geen financieel voordeel is.

Wie doet het met wie? 

Het was niet altijd rozengeur en maneschijn tussen N-VA en pH7. De coalitie liep in het begin erg stroef. N-VA trok de meeste projecten naar zich toe en dat was niet naar de zin van de andere meerderheidspartij. Schepen en OCMW-voorzitter Goedele Breyne is opnieuw lijsttrekker voor pH7.  Zij wil burgemeester worden en Koen Volckaerts wil het blijven. Hij voert de lijst aan bij N-VA, net als in 2012.

CD&V, de partij van ex-burgemeester Luc Vuylsteke, trekt opnieuw in kartel met Open VLD naar de kiezer. Zij hebben hun gezamenlijke lijst Fan van Hove gedoopt. Vuylsteke is lijsttrekker. Hij hoopt na zes jaar oppositie opnieuw op de burgemeesterstitel. Hove Beweegt (een samensmelting van Groen, SP.A en onafhankelijken) hoopt vooral van de oppositie naar de meerderheid te bewegen, met voorzitter Filip Craen als aanvoerder van de lijst en voormalig schepen Jo Ampe als lijstduwer.

 

Meest gelezen