Wat staat er op het spel in Hulshout ?

In Hulshout kwam CD&V in 2012 één zetel te kort voor een nieuwe absolute meerderheid. Groen, dat zelf net één zetel kon behalen, mocht het plekje invullen en zo ook mee besturen. Toch werd het geen rustige legislatuur in Hulshout. De gemeente werd opgeschrikt door een verkeersongeval waarvoor het volledige schepencollege voor de politierechter moet komen. Op 14 oktober is het vooral ook uitkijken naar het resultaat van de N-VA: zij kan het CD&V moeilijk maken. 

Wat leeft er?

De huidige ploeg kon rekenen op mooie resultaten wat betreft de criminaliteitscijfers. Er werd de voorbije legislatuur een daling van maar liefst 20 procent genoteerd. Er werd volgens het bestuur dan ook ingezet op meer controles en patrouilles om inbraakmateriaal op te sporen. Op vlak van verkeersveiligheid had Hulshout de zaak Peter Bruynseels. De jongeman overleed na een avondje uit op Hulshout Beach toen hij door een gedrogeerde chauffeur werd aangereden. Volgens de ouders van Peter was ook de gemeente verantwoordelijk, omdat het bestuur niet de nodige maatregelen had genomen om alles veilig te laten verlopen. Ze dienden een klacht in tegen de gemeente, waardoor het volledige schepencollege voor de rechter moet komen.

De werkzaamheden aan de Grote baan en het Dr. Prof. Vital Celenplein, waarbij verkeerslichten en verbeterde fietspaden worden aangelegd, zijn dan weer een realisatie waar het bestuur trots op is.

Volgens de oppositie wordt er niet genoeg aandacht besteed aan het erfgoed van de gemeente. De kerkruïne van Westmeerbeek werd volgens hen niet (tijdig) aangepakt, terwijl ook de Villa Janssens, de pastorie van Houtvenne en de site van het gerestaureerde Toreken er verwaarloosd bijliggen.

Wie doet het met wie? 

Geert Daems stelt zich kandidaat voor een nieuwe ambtstermijn als burgemeester. Hij bekleedt de functie al sinds 2011, een jaar voor de vorige verkiezingen. Bij die verkiezingen vond zijn partij CD&V met Groen een geschikte (kleine) coalitiepartner voor een krappe meerderheid, al willen de christendemocraten graag opnieuw alleen besturen.  

Aan N-VA om daar mogelijk een stokje voor te steken. De partij kwam in 2012 voor het eerst alleen op en was meteen goed voor 9 zetels, maar hoopt nu nog beter te doen. Interessant weetje is dat lijsttrekker Gust Van den Bruel een visuele beperking heeft, toch stelt hij de inwoners gerust: “Ik heb wel degelijk een heel duidelijke visie voor de gemeente”.

Voor de andere partijen Groen, SP.A en Open VLD wordt het vechten om (minstens) één zetel te bemachtigen en zo de kans om mee te besturen te doen stijgen.

Meest gelezen