Wat staat er op het spel in Kalmthout ?

Dat CD&V sterk staat in Kalmthout is een understatement. De christendemocraten verpletterden in 2012 de tegenstanders met bijna 47% van de stemmen. Met 14 van de in totaal 25 zetels had de partij de afgelopen jaren een absolute meerderheid in handen. Vroegere kartelpartner N-VA mocht plaatsnemen op de oppositiebanken, maar heeft de uitgesproken ambitie om in de volgende legislatuur wel mee te besturen.

Realisaties en uitdagingen

Zoals bij veel gemeenten zijn ook mobiliteit en ruimtelijke ordening hot topics in Kalmthout. Uitdagingen voor de ruimtelijke ordening zijn vooral het beschermen van de groene woongebieden, het bouwen van extra sociale woningen, al moet er ook degelijk ordeningsplan uitgestippeld worden en moet de stationsomgeving verder ontwikkeld worden. Dit alles moet rijmen met het landelijke en groene karakter van de gemeente, iets wat de laatste jaren niet altijd evident is gebleken.

Het bestuur keurde in juli nog een nieuw mobiliteitsplan goed. Er komen 12 deelfietsen aan het station en er komen enkele nieuwe fietspaden. Het vele sluip- en vrachtwagenverkeer blijft een doorn in het oog van de Kalmthoutenaars.

Opsteker voor het bestuur is de aanleg van Heikant. Een gloednieuw sportpark van 8,5 hectare groot met onder andere 4 voetbalvelden, een atletiekpiste, petanquebanen en een speeltuin. Volgende jaren wordt er ook een turnhal gebouwd.

Wie doet het met wie?

Niemand twijfelt eraan dat CD&V ook op 14 oktober veruit de grootste partij van Kalmthout zal zijn. Voor de oppositie is het de ambitie om de absolute meerderheid van de partij te ontnemen en mee te besturen. Met hoeveel partijen en welke dat dan zou zijn, moet nog blijken.

De tweede grootste partij N-VA, in 2012 nog goed voor 27% van de stemmen, hoopt dat de vroegere kartelbanden helpen om weer mee aan het roer te staan. Jan Van Esbroeck trekt er de lijst.

Voor burgemeester Lukas Jabobs wordt het, als hij wordt ververkozen, de vierde termijn als burgemeester. Hij is al sinds 2001 burgervader en kreeg bij vorige verkiezingen nog 3.404 voorkeursstemmen.

Groen en SP.A (met vroeger Antwerps burgemeester Leona Detiège als lijstduwer) zullen onderling moeten strijden om de derde grootste partij van de gemeente te worden. Open VLD, dat bij vorige verkiezingen niet deelnam, maakt een comeback.

Meest gelezen