Wat staat er op het spel in Kapellen?

Zwaar verkeer, leegstaande winkelpanden en de aanpak van de parkeerdruk: het zijn maar enkele thema's waar de volgende bestuursploeg in Kapellen zich zal moeten over buigen. Open VLD, dat in 2012 haar absolute meerderheid verloor, wil de naar eigen zeggen constructieve samenwerking met de N-VA graag verderzetten.

Op 14 oktober 2012 moest Open VLD in Kapellen even slikken want ze waren hun jarenlange absolute meerderheid kwijt. Open VLD bleef wel nog altijd afgetekend de grootste partij met 43% van de stemmen maar had N-VA (27%) nodig om een meerderheid te vormen. Samen hebben ze nu 22 van de 29 zetels. Open VLD-boegbeeld Dirk Van Mechelen bleef burgemeester. Hij deed voor het eerst zelf een volledige legislatuur uit. De vorige twee legislaturen was Van Mechelen ook Vlaams minister en liet hij zich de hele termijn of enkele jaren vervangen.

Verkeersdruk, winkel- en woonaanbod

Ook Kapellen ontsnapt niet aan veel en druk verkeer. De gemeente ligt op de route tussen Antwerpen en Nederland. Door de tolheffing op sommige wegen rijden nogal wat vrachtwagens langs Kapellen om. De gemeente wacht al jaren op een nieuwe verbindingsweg, de zogenoemde NX, met de A12. Die kan dan worden gebruikt door het zware verkeer naar de haven.

Om wat gevaarlijke punten weg te werken is er op enkele plaatsen een fietsdoorsteek aangelegd, onder meer naar wijk Hoogboom. Sommige nieuwe fietspaden moeten worden afgestemd op plannen van omliggende gemeenten.

Wat met de parkeerdruk? Die is onder meer aan het veel gebruikte station te voelen. De middenstand wil meer parkeerplaatsen in de winkelstraten. Leegstaande winkelpanden zijn ook in Kapellen een probleem, mee door de concurrentie van het internetwinkelen. Oudere middenstanders sluiten hun winkel en grote ketens verlengen hun huurcontracten niet. De gemeente hoopt het winkelaanbod in de handelskern aan te zwengelen door aanvragen voor winkels elders zoveel mogelijk te weigeren.  Maar volstaat dit? 

Aan de Hoevensebaan zijn heel wat panden gekocht en gesloopt voor de bouw van een nieuw administratief gebouw, een dienstencentrum en serviceflats. Zal dit het centrum een ‘boost’ geven? Op het Marktplein komt een nieuwe feestzaal, de site van het huidige administratief centrum wordt omgevormd tot een nieuwe woonwijk. Blijven er genoeg betaalbare woningen in Kapellen, zonder dat het groene karakter van de gemeente verdwijnt?

Wie doet het met wie?

Volgens Open VLD is er constructief is gewerkt in deze coalitie en voor de partij mag er daarom een staartje komen aan de samenwerking met N-VA. Bindende afspraken zijn er naar eigen zeggen nog niet. Burgemeester Dirk Van Mechelen wil er nog een legislatuur bijdoen.

De partij kan wel niet meer rekenen op de populariteit van Sabine Van Dooren. Zij nam in 2016 ontslag als schepen om bij de brandweerzone Rand te gaan werken. Op de liberale lijst staat ook Luc Lamine, de voormalige korpschef van de Antwerpse politie.

Wat is dit keer het Valerie Van Peel-effect bij N-VA?  Zij is nu schepen en OCMW-voorzitter en trekt de lijst.

CD&V pakt uit met een nieuwe ‘aanvoerders’. Maaike Van Overloop staat bovenaan en Philippe Henquet is de nummer 2 op de lijst. Wat doet PVDA? De partij neemt voor het eerst deel aan de verkiezingen in Kapellen. 

Het wordt ook uitkijken wat de impact wordt van het terugtreden van oud-schepen en gemeenteraadslid Harold Van der Kraan (sp.a). Hij trok in 2006 en 2012 de kartellijst sp.a-Groen maar geeft nu de fakkel door aan Pieter Buysse (Groen). Van der Kraan duwt de lijst, maar ruilt zijn actieve politieke ambities voor het bedrijfsleven. De kartellijst wil zeker de vier zetels in de gemeenteraad behouden en waar mogelijk mee het beleid bepalen.

Meest gelezen