Wat staat er op het spel in Kasterlee ?

CD&V heeft al twee legislaturen de absolute meerderheid, en heeft maar één echte uitdager die wel eens stokken in de wielen zou kunnen steken: de N-VA. Om haar positie te versterken en de absolute meerderheid van CD&V te breken, gaat de N-VA in kartel met Open VLD naar de kiezer. Afwachten hoe de kaarten worden geschud.

In deze Kempense gemeente is CD&V heer en meester. De burgemeester is Ward Kennes. De partij heeft al twee legislaturen de absolute meerderheid en haalde in 2012 maar liefst 44% van de stemmen. De afgelopen zes jaar is onder meer geïnvesteerd in een nieuw ontmoetingscentrum, een toeristisch kantoor en de kinderopvang. De Markt zal een verkeersluw dorpsplein worden.

Er is jarenlang geijverd voor een Noord-Zuidverbinding tussen Kasterlee en Geel. Nu die er is, rijdt er minder verkeer langs de dorpskern. Volgens CD&V wordt ook voor de deelgemeenten aan een masterplan gewerkt. En de partij beroemt er zich op dat de gemeente zich tijdens de afgelopen legislatuur uit de schulden heeft gewerkt.

Wat leeft er? 

Kasterlee is al jaren op zoek naar een plek voor een nieuw containerpark. Even leek het erop dat er met Lille zou worden samengewerkt maar dat denkspoor is geschrapt. De volgende bestuursploeg zal de knoop moeten doorhakken: wordt het een containerpark enkel voor Kasterlee of wordt er toch nog samengewerkt met een buurgemeente?

Een ander dossier dat vaak over de tongen rolt, is dat van de aanvraag voor een grote varkensstal aan Kleinrees. De gemeente zag er geen kwaad in maar van hogerhand werd daar een stokje voor gestoken. Wat als er gelijkaardige aanvragen komen?

Wie doet het met wie? 

CD&V doet het dus alleen in Kasterlee met 14 zetels. De enige oppositiepartij die er iets voorstelt is N-VA. Die werd tweede bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 met 28%, wat 8 zetels opleverde. Ward Kennes krijgt als CD&V-lijsttrekker dus eigenlijk maar één echte uitdager tegenover zich: N-VA.

Om haar positie te versterken en de absolute meerderheid van CD&V te breken, gaat de N-VA in kartel met Open VLD naar de kiezer. De liberalen haalden vorige keer 8,7% van de stemmen. Open VLD mag zich daarmee, weliswaar op grote afstand van de nummers 1 en 2, de derde grootste partij in Kasterlee noemen. Lijsttrekker wordt plaatselijk voorzitter van N-VA Jeroen Van de Water. Hij moet het nu wel waarmaken zonder federaal parlementslid Yoleen Van Camp in de rangen. Zij verhuisde naar Herentals.

 

Meest gelezen