Wat staat er op het spel in Laakdal?

In Laakdal wil CD&V-burgemeester Tine Gielis gaan voor een derde termijn als burgemeester. De partij vormde met "samen", een kartel van de SP.A en Groen, een coalitie, maar dat kartel is uit elkaar gevallen. Het is dus afwachten hoe dat uiteenvallen het politieke landschap in Laakdal zal bepalen. 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kwam het kartel CD&V-LVA als duidelijke winnaar uit de stembus. Ze haalden 35% van de stemmen, goed voor 10 zetels. LVA staat voor ‘Laakdals Vlaams Alternatief’, opgericht door enkele ex-leden van N-VA die niet langer de plaatselijk koers van die partij wilden volgen. Toen kersvers maar al meteen dus samen met een gevestigde waarde naar de kiezer. Dat heeft de twee geen windeieren gelegd. Tine Gielis van CD&V bleef burgemeester. Haar partij trok in 2006 nog in kartel met N-VA naar de kiezer. Die partij werd vorige keer tweede in Laakdal, met 23% van de stemmen. Toch werden ze buiten de coalitie gehouden, in het voordeel van ‘samen’, ook al een kartel, tussen SP.A en Groen.

Facelift

Vorig jaar werd het nieuw administratief centrum geopend, een groot complex waar het gemeentehuis zelf, het OCMW, de kinderopvang, de bibliotheek, de post en het wijkkantoor van de lokale politie zijn ondergebracht. Ook het plein voor het gebouw werd in een nieuw jasje gestoken. Dat heeft wel een flinke duit gekost. Volgens de oppositie leeft de gemeente boven haar stand.

Volgens het gemeentebestuur zijn ook de deelgemeenten niet vergeten, waarbij ze verwijst naar een ontmoetingsruimte in Veerle, en fietspaden tussen Eindhout en Groot-Vorst. Vraag is of er nog meer fietspaden nodig zijn.

Het evenwicht tussen mogelijkheden voor jongeren en ouderen was wat uit balans, maar de gemeente doet naar eigen zeggen een inhaalbeweging met nieuwe verkavelingen en betaalbare bouwgronden voor jonge gezinnen.

Wie doet het met wie? 

CD&V heeft alvast Tine Gielis aangeduid als lijsttrekker.  Zij wil dus gaan voor een derde termijn als burgemeester van Laakdal. Zij is populair in de gemeente en bij de vorige verkiezingen nog goed voor 2.543 voorkeurstemmen. Mogelijk komt LVA met een afzonderlijke lijst maar dat is niet zeker omdat hun enige schepen, de 76-jarige Octaaf Janssens, ermee stopt. De partij bestond vooral uit zijn achterban.

Ook het andere kartel, ‘samen’, valt uit elkaar.  Bij deze verkiezingen komt SP.A op als PRO Laakdal, met schepen Frank Sels als lijsttrekker. Paul Mondelaers zal de lijst van Groen aanvoeren. 

De partijen uit de huidige coalitie lusten elkaar wel maar het is nu afwachten wat het uiteenvallen van het rood-groene kartel teweeg zal brengen.

Daarnaast is afwachten wat de lijst Stem! nog zal betekenen. Dat is de partij die werd opgericht door oud-burgemeester Patrik Vankrunkelsven.  Ze is nu goed voor 3 zetels. Stem! trok in 2012 naar de kiezer met Freddy Jans, oud-schepen met veel politieke ervaring.  Jans overleed in 2016. 

Meest gelezen